Fler hushåll tror på stigande bostadspriser
Nyhet Bransch 13 februari 2020

SEB: Fler hushåll tror på stigande bostadspriser

SEB:s Boprisindikator vänder upp i februari och ökar med två punkter till 45, meddelar man i ett pressmeddelande under måndagen.

– Efter en trevande utveckling runt årsskiftet ser vi nu åter en försiktig uppgång i hushållens boprisförväntningar. Bara 8 procent tror på sjunkande priser och vi får backa nästan 3 år för att hitta en lägre notering, säger Jens Magnusson som är privatekonom på SEB i pressmeddelandet.

Andelen hushåll som tror på stigande priser ökar med en enhet jämfört med förra månaden och ligger nu på 53 procent. Av de tillfrågade hushållen svarar 8 procent att de tror på sjunkande priser det kommande året. Andelen som tror på oförändrade priser har också minskat med en enhet och ligger på 32 procent. Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på 45 vilket är en uppgång med två enheter från förra månaden, skriver SEB.

På regional nivå redovisas Boprisindikatorn som ett medelvärde av de två senaste månaderna. Skåne ligger enligt SEB fortsatt i topp på samma nivå som förra månaden, 57 enheter.

Läs hela SEB:s pressmeddelande här.
 

Skapad 13 februari 2020
Uppdaterad 8 mars 2023
Bostadspriser