Nyhet Bransch 14 augusti 2015

Prisuppgång i storstadsområdena

Under de senaste 3 månaderna har priserna stigit med +2 procent på villor men minskat med -3 procent på bostadsrätter sett till riket som helhet, visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik. I storstadsområdena har priserna på både bostadsrätter och villor stigit med 1-5 procent under de tre senaste månaderna. Juli månad visar en nedgång på bostadsrättspriserna med -3 procent och för villor är prisutvecklingen oförändrad.


– Bostadsrättsmarknaden i storstäderna fortsätter svagt uppåt senaste månaden och i de centrala delarna har nya rekordnivåer nåtts, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Utbudet på bostäder väntas öka nu efter sommarstiltjen, men trots detta fortsätter utbudet vara på historiskt låga nivåer, enligt Hemnet.

– Att många spekulanter konkurrerar om få objekt kommer sannolikt bidra till fortsatta prisuppgångar under hösten, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Även Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken förklarar att många hushåll tror att priserna ska fortsätta uppåt. 

– Ju fler som tror så, desto troligare att det blir så, säger Ingrid Eiken.

På ett år har priserna på villor stigit med 10 procent och bostadsrätter med 14 procent. Fritidshus visar en uppgång på 8 procent på årsbasis.

Läs Mäklarstatistiks pressmeddelande här.

Skapad 14 augusti 2015
Uppdaterad 28 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Marknaden Bostadspriser