Johan Engström
Nyhet Bransch 17 april 2019

Köparnas fördel minskar - ”Kan vara ett trendbrott”

Att det är köparnas marknad är något vi hört ett bra tag. I Fastighetsbyråns Mäklarpanel har fördelen för köparna minskat i alla segment. VD Johan Engström kommenterar att det kan vara tecken på ett trendbrott.

Det är inte längre lika mycket köparnas marknad. Åtminstone inte enligt Fastighetsbyråns Mäklarpanel där 405 av företagets mäklare bland annat svarat på frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?” På en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna) blev genomsnittet 4,52. Fördelen för köparna minskar framför allt i Stor-Malmö och Stor-Stockholm, områden där Svensk Mäklarstatistiks marssiffror också noterar svagt ökande priser på både bostadsrätter och villor. 

-    Det kan vara ett trendbrott vi ser med ökad efterfrågan i hela landet. Vi såg lite av samma tendenser för ett år sedan, men nu är det mycket mer påtagligt. Antal försäljningar har också ökat i mars vilket är ett tecken på att köpare och säljare har närmat sig varandra i förväntningar. Våra mäklare, framför allt i Stockholm, märker också av att konsumenterna är mindre avvaktande än tidigare, kommenterar Fastighetsbyråns VD Johan Engström. 

Läs mer här
 

Skapad 17 april 2019
Uppdaterad 14 mars 2023
Marknaden