Nyhet Bransch 15 juni 2016

Ökat utbud och stigande priser

Under maj månad steg priserna på villor med 2 procent och för bostadsrätter var prisutvecklingen oförändrad, visar nya siffror från Mäklarstatistik. Prisutvecklingen under de tre senaste månaderna visar prisuppgång på 2 procent för bostadsrätter och 5 procent för villor.

Den senaste månaden var prisutvecklingen för bostadsrätter oförändrad medan priserna steg med 2 procent på villamarknaden. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som släpptes idag den 15 juni. Under den senaste tremånadersperioden steg villapriserna med 5 procent och bostadsrättspriserna med 2 procent. Årstakten fortsätter vara hög. På ett år har priserna stigit med 11 procent på både villa- och bostadsrättsmarknaden. Fritidshus visar en uppgång på 10 procent på årsbasis.

– Mätningarna uppvisar en blandad bild av prisutvecklingen. De senaste månaderna har priserna på bostadsrätterna i stort sett stått stilla i Stor-Stockholm. I Stockholms centrala delar ligger priserna på samma nivå som i augusti förra året. Däremot så har priserna fortsatt uppåt något de senaste månaderna i Stor-Göteborg och Stor-Malmö. Villorna uppvisar en mer positiv bild överlag. Även om de stått stilla senaste månaden i Stor-Stockholm så har det skett ökningar i övriga storstadsområden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Per-Arne Sandegren rapporterar om att utbudet av bostäder ökade under april och maj, 10 procent fler bostadsrätter och 5 procent fler villor, jämfört med samma månader förra året. Han bedömer nu att marknaden kommer gå in i en lugnare period eftersom amorteringskravet börjat gälla och att lugnare sommarmånader tar vid.

Även på Hemnet märkte de tydligt av en ökning av bostäder till salu den senaste månaden.

– Under maj orsakade det nya amorteringskravet en tillströmning av bostadsannonser till historiskt höga nivåer. Jämfört med maj 2014, då amorteringskravet inte var en faktor, kom det ut 29 procent fler nya bostadsrätter på marknaden, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Läs Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande här:
http://www.maklarstatistik.se/pressmeddelande/pm-2016-06-15.aspx

Skapad 15 juni 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Marknaden Bostadspriser