Nyhet Bransch 14 september 2016

Stabil utveckling på bostadsmarknaden

Under augusti månad steg bostadsrättspriserna med 1 procent medan villapriserna var oförändrade. Prisutvecklingen de tre senaste månaderna visar en prisuppgång på 1 procent för villor och en prisnedgång på 2 procent för bostadsrätter.

Den senaste månaden steg priserna på bostadsrätter med 1 procent och för villor var priserna oförändrade. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 14 september. Under den senaste tremånadersperioden steg villapriserna med 1 procent och för bostadsrätter sjönk priserna med 2 procent. Årstakten har avtagit på både villa- och bostadsrättsmarknaden. För villor har priserna ökat med 10 procent de senaste 12 månaderna och för bostadsrätter är motsvarande siffra 7 procent. Fritidshus visar en uppgång på 9 procent på årsbasis.

– Nu när augusti avslutats har vi ännu inga tecken på höstrusch på bostadsrättsmarknaden. Undantaget är malmöområdet som uppvisar en stark ökning de senaste månaderna. I övrigt ser vi säsongsmässiga volymökningar men just nu med utebliven prisuppgång, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Även villamarknaden har varit lugn under sommaren med små prisförändringar. Årstakten för villor har däremot varit starkare än för bostadsrätter med nivåer på +9 eller +10% i storstadsområdena. Genomsnittspriset på de villor som såldes i Sverige under augusti var 2 570 000 kr, säger Per-Arne Sandegren

Trots en lugn utveckling av bostadspriserna så fortsätter intresset för bostäder att vara stort, visar statistik från Hemnet.

– Intresset för bostäder mätt i antal besökare på Hemnet är fortsatt stort. Under slutet av augusti noterade Hemnet 2,7 miljoner besökare på en vecka vilket är 15 procent högre än för samma vecka förra året, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Läs Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande här:
http://www.maklarstatistik.se/pressmeddelande/pm-2016-09-14.aspx

Skapad 14 september 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Bostadspriser Marknaden