Nyhet Bransch 14 november 2016

Små prisrörelser på bostadsmarknaden

Under oktober månad steg priserna på både villor och bostadsrätter med 1 procent, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Prisutvecklingen de tre senaste månaderna visar en prisuppgång på 5 procent för bostadsrätter och 2 procent för villor.

Den senaste månaden steg priserna på både villor och bostadsrätter med 1 procent. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 14 november. Under den senaste tremånadersperioden steg villapriserna med 2 procent och motsvarande siffra för bostadsrätter är 5 procent. Årstakten fortsätter att mattas av och för bostadsrätter har priserna ökat med 6 procent de senaste 12 månaderna och för villor har priserna ökat med 9 procent. Fritidshus visar en uppgång på 9 procent på årsbasis.

– Förra månadens tydliga uppgång på bostadsrätter stannade snabbt av i flera områden. I Göteborgsområdet registrerar vi en liten nedgång på -1%, liksom i Stor-Malmö. Stockholms innerstad står still medan vi i Stor-Stockholm och centrala Malmö hittar uppgångar på +1% resp. +2%. Malmöområdet har den senaste tiden generellt sett haft störst prisuppgångar med årssiffror på +12% eller mer. Detta medan årstakten i övriga områden sjunkit ner till +8% eller lägre. I Stockholms innerstad har vi nu en årstakt på +2% vilket är lägsta siffran sen mitten av 2012, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Villaprisutvecklingen ser allmänt mer positiv ut även om förändringarna varit små efter sommaren. Just nu ser vi stillastående priser i Stor-Stockholm, +1% i Stor-Göteborg och +2% i Stor-Malmö. Årstakten för samtliga områden ligger mellan +7% och +9%, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Siffror från Hemnet visar att det låga utbudet fortsätter att påverka bostadsmarknaden.

– Bostadsutbudet ligger på fortsatt historiskt låga nivåer. Under oktober kom det ut 13 procent färre villor och fem procent färre bostadsrätter på marknaden jämfört med samma period förra året, säger Staffan Tell, pressansvarig Hemnet.

Läs Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande här:
http://www.maklarstatistik.se/pressmeddelande/pm-2016-11-14.aspx

Skapad 14 november 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Marknaden Bostadspriser