Nyhet Bransch 2 mars 2018

Fortsatt högt utbud av bostäder till salu

Under februari ökade antalet bostäder som låg ute till försäljning kraftigt jämfört med samma period 2017, visar nya siffror från Hemnet. Utbudet av bostadsrätter ökade med 54 procent och utbudet av villor ökade med 19 procent.

Utbudet av bostäder till salu på Hemnet fortsatte att öka under februari, visar nya siffror. Antalet bostadsrätter uppgick till 21 488 stycken, vilket är en ökning med 54 procent jämfört med motsvarande period 2017. Antalet villor uppgick till 9 854 stycken, vilket är en ökning med 19 procent.

"Tendensen var något starkare i Stockholm där utbudet i februari i år var 74 procent högre jämfört med samma period föregående år", skriver Hemnet.

Men bryter man ner statistiken på veckor har utbudet minskat. Utbudet var som högst i början av februari men minskade mot slutet av månaden. Vecka 6 fanns det 15 026 bostadsrätter till salu i riket. Två veckor senare sjönk utbudet till 14 190 objekt, en minskning på drygt fem procent.

"Det är relativt ovanligt, då utbudet vanligtvis ökar under den här tiden på året. En möjlig förklaring är att amorteringskravet har fått fler att vilja sälja i god tid tills de nya reglerna börjar gälla", skriver Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet till Di.

Skapad 2 mars 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Bostadsmarknaden