Flyttskatten
Nyhet Bransch 28 november 2019

Regeringen krävs på svar om flyttskatten

En punkt i Januariavtalet handlade om att öka rörligheten genom att ta bort räntan på uppskov. Men i förra veckan kom besked från regeringen att inget sådant förslag utreds.

Det var under förra veckan som regeringen meddelade att inget förslag utreds om att ta bort uppskovsräntan vid bostadsförsäljning. Frågan har inte ens börjat handläggas på Finansdepartementet, skriver Svenska Dagbladet. Däremot utreds frågan om att höja taket på uppskovsbeloppet. 

Att klara besked gällande uppskovsräntan kommer att dröja möttes direkt av kritik. Svenska Dagbladet har pratat med Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen.

– Om regeringen nu skjuter på beslutet innebär det att personer som ska fundera på att sälja kommer behöva vänta tills de får besked om vad som gäller. Det är få som tycker att osäkerhet är bra, kommenterar han.

Uppskovsräntan ligger i dag på 3,25 procent och Björn Wellhagen tillägger i intervjun att det ur ett konsumentperspektiv är märkligt av staten att ta ut en så pass hög ränta. Det bästa vore att slopa den helt, menar han.

Många delar Björns analys. Svenska Dagbladet har också pratat med Villaägarna som på många punkter är samstämmiga och kräver ett svar från regeringskansliet. 

Läs hela artikeln här.
 

Skapad 28 november 2019
Uppdaterad 13 mars 2023
Flyttskatter Bostadspolitik