Mats Green
Nyhet Bransch 21 mars 2019

"Vi behöver se över alla bostadsrelaterade skatter"

I veckan besökte Mäklarsamfundet Jönköping för att träffa medlemmar tillsammans med Mats Green, Moderaternas bostadspolitiska talesperson. Mellan möten passade vi på att ställa fem snabb till Mats om moderat bostadspolitik, synen på fastighetsmäklarbranschen och vad som krävs för ökad rörlighet.

1)    Sammanfatta Moderaternas bostadspolitik med tre ord!
Då säger jag enklare, snabbare, billigare. 

2)    Vad tycker du är den enskilt viktigaste frågan att ta tag i för att öka rörligheten på bostadsmarknaden?
Det absolut viktigaste för att stimulera rörligheten är att se över alla bostadsrelaterade skatter. Att underlätta för andrahandsuthyrning och uppmuntra flexiblare boendeformer är också viktigt. 

3)    Hur ser du på fastighetsmäklarbranschen?
Jag tycker det är en något baktalad yrkeskår som det ibland slängs mycket oförtjänt på. Det gäller att gå på den fakta som finns. Tittar vi till exempel på anmälningarna till Fastighetsmäklarinspektionen så rör det sig om några promille sett som andel av alla bostadsaffärer som görs varje år. De flesta kunder är med andra ord nöjda. 

4)    Vad har du för kommentarer om det bostadspolitiska innehållet i Januariöverenskommelsen?
Det är väldigt mycket utredningar. Förslagen ska genomföras så långt in som möjligt i mandatperioden. Den enda egentligt utredningsfria frågan är att vi nu ska kunna få bygga altaner utan att ansöka om lov. Det är inte direkt en ödesfråga för bostadsmarknaden! 

5)    Berätta om ditt drömboende? 
Låt mig säga så här. Det är inte mycket ”Nya Moderaterna” över mitt drömboende. Jag vill gärna bo på landet i en äldre kulturfastighet. Tänk Downtown Abbey! 
 

Skapad 21 mars 2019
Uppdaterad 14 mars 2023
Bostadspolitik Flyttskatter