Studie om fastighetsmäklare
Nyhet Bransch 7 februari 2019

Forskningsstudie ska undersöka varför fastighetsmäklare lämnar yrket

Mäklarsamfundet, Högskolan väst och stiftelsen FEI Research Institute genomför nu en gemensam studie som ska undersöka varför många mäklare slutar efter bara några år. Resultatet av forskningen kommer bland annat vara stöd för utbildningsanordnare, studievägledare, arbetsgivare och arbetstagare.

<< Tillbaka till nyhetsbrev

Fastighetsmäklaryrket är populärt och allt fler utbildar sig, men samtidigt lämnar många yrket efter bara några år. I ett gemensamt projekt ska nu FEI Research Institute, Högskolan Väst och Mäklarsamfundet ta fram underlag på hur stor andel som slutar och vilka faktorer, både individuella och professionella, som påverkar.

Studien ska användas för att bättre möta studenters och mäklares förväntningar, ge stöd i utvecklandet av befintliga och nya utbildningar och hjälpa studievägledare, arbetsgivare och arbetstagare skapa en rättvis bild av arbetsuppgifter, arbetsmiljö och inkomst.

– Studien är viktig, inte minst eftersom att vi kommer få en fördjupad förståelse för vad som krävs för en lång, hållbar och framgångsrik karriär som fastighetsmäklare, både ur arbetstagar- och arbetsgivarperspektiv, säger Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet.

Projektet påbörjades strax före årsskiftet och är planerat att slutföras maj 2019.

Skapad 7 februari 2019
Uppdaterad 14 mars 2023
Branschen Fastighetsmäklare