
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
En nationell riskbedömning
Det är inte bara fastighetsmäklare och fastighetsmäklarföretag som har en skyldighet att upprätta en riskbedömning av penningtvätt och finansiering av terrorism i sin verksamhet. Sverige som land ska också göra en nationell riskbedömning. Syftet med den nationella riskbedömningen är att identifiera, förstå och värdera utmaningarna med penningtvätt och finansiering av terrorism i Sverige. Riskbedömningens målgrupp är främst de verksamhetsutövare (däribland fastighetsmäklare och fastighetsmäklarföretag) som omfattas av Penningtvättslagen. Men den riktar sig även till Regeringen, tillsynsmyndigheter och andra rättsvårdande myndigheter. Målet med riskbedömningen är att öka kunskapen hos målgrupperna samt att öka kunskapen så att de kan vidta riskreducerande åtgärder för att förebygga penningtvätt och finansiering av terrorism. Den nationella riskbedömningen är ett viktigt underlag för den riskbedömning av verksamheten som fastighetsmäklarföretag ska upprätta.
Nationell Samordningsfunktion för åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism
Den nationella riskbedömningen ska tas fram årligen av Samordningsfunktionen för åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Samordningsfunktionen består av de myndigheter som utövar penningtvättstillsyn samt flera andra rättsvårdande myndigheter (se faktaruta nedan). Den 21 april 2021 lanserade samordningsfunktionen sin andra riskbedömning av penningtvätt och finansiering av terrorism i Sverige för 2020/2021.
I Riskbedömningen kartläggs riskerna för respektive sektor. Bland finansiella aktörer bedöms risken för penningtvätt vara högst för sektorerna bank och finansiella institut. Bankerna står för den grundläggande finansiella infrastrukturen och i princip alla pengar som tvättas behöver passera banksystemet i något skede. Även finansiella institut löper stor risk att utnyttjas, framför allt växlingskontor och den omfattande oregistrerade handeln med virtuella valutor. Bland länsstyrelsernas tillsynsobjekt är varuhandeln den sektor där både hot och sårbarheter bedöms vara störst. Ytterligare sektorer där risken bedöms vara hög är bolagsbildare och företagsmäklare samt trustförvaltare. Andra sektorer är spelbolag och fastighetsmäklare som kan utnyttjas för penningtvätt utan att varken verksamhetsutövarna själva eller involverade banker upptäcker det. På spelmarknaden bedöms hotnivån vara allra högst på grund av hög tillgänglighet och möjlighet att omsätta relativt stora belopp på kort tid.
Fastighetsmäklarbranschen
För fastighetsmäklarbranschen bedöms risken för penningtvätt som betydande, på en skala bestående av låg, medel, betydande och hög risk. De tillvägagångssätt (modus) som beskrivs är att kriminella kan använda fastighetsmäklare med eller utan deras vetskap. Mäklarnas klientmedelskonto är attraktiva ur ett penningtvättsperspektiv och kan användas i olika upplägg, t.ex. genom att köparen backar från köpet med hjälp av en återgångsklausul och handpenningen betalas tillbaka till annat konto. Genom att pengar förflyttas via fastighetsmäklarnas klientmedelskonton kan dessa användas för att dölja pengarnas ursprung. Fastighetsköp via bulvan/målvakt för att dölja pengars ursprung eller det verkliga ägarskapet är ett annat vanligt tillvägagångssätt, precis som under- eller övervärdering av fastighetsvärdet. Vid undervärdering kan en del av köpeskillingen ske separat med svarta pengar. Övervärdering kan ge köparen möjlighet att ta ett större lån som sedan betalas med pengar från kriminell verksamhet.
Fastighetssektorn är särskilt attraktiv för penningtvätt eftersom den har en förmåga att tvätta stora summor i en och samma transaktion via klientmedelskonton. Internationellt sett anses Fastighetsmarknaden i Sverige som stabil och den har hittills inte drabbats av rykten om penningtvätt i någon större utsträckning, vilket är faktorer som gör den svenska fastighetssektorn tilldragande för kriminella som vill tvätta pengar. Spårbarheten i sektorn bedöms däremot som hög då i princip samtliga transaktioner sker via banköverföringar, dvs. att kriminella utnyttjar fastighetsmäklare för att skikts eller investera pengar från brott som redan är introducerade i det ekonomiska systemet. Med skiktning menas att man genom en serie transaktioner, som överföringar, köp och försäljningar, växlingar m.m, mellan olika konton, banker och länder gör det svårare och svårare att spåra pengarnas ursprung.
Fastighetsmäklarnas riskmedvetenhet bedöms som låg
Mäklarnas medvetenhet och kunskap om de risker som finns i deras bransch bedöms generellt som låga. Inrapporteringen av misstänkt penningtvätt till Finanspolisen från mäklare är mycket begränsad och de rapporter som berör fastighetstransaktioner kommer nästan uteslutande från banksektorn. En faktor som försvårar upptäckt är att mäklare inte alltid har vetskap om varifrån eller från vem som transaktionen kommer. Att rapporterna är så få kan även bero på att mäklarna inte alltid har kännedom om den låga misstankegrad som krävs för rapportering. I rapporten konstateras det att det inte krävs att mäklaren har faktiska bevis för att penningtvätt har skett, utan det är tillräckligt att mäklaren har skälig grund att misstänka att det rör sig om det. Resultaten av FMI:s tillsyn lyfts också fram som tecken på att riskmedvetenheten hos mäklarna behöver ökas då det i flertal ärenden framkommit brister i åtgärderna mot penningtvätt.
När det gäller risken för finansiering av terrorism noteras endast att det idag inte finns några kända tillvägagångssätt där fastighetssektorn används för att finansiera terrorism.
Finanspolisen informerar
Bedömningen av fastighetsmäklarbranschen i den nationella riskbedömningen pekar på att det fortfarande finns mycket att förbättra. Riskmedvetenheten och kunskap hos mäklarna måste ökas. Dessutom behöver rapporteringen av misstänkta aktiviteter till Finanspolisen ske oftare. Mäklarsamfundet har, med ambition om att öka kunskapen mäklarnas skyldighet att rapportera misstänkta aktiviteter, bjudit in Finanspolisen till en föreläsning den 11 november 2021 kl. 09.30. Även Samordningsfunktionen kommer att delta och informera om den Nationella riskbedömningen. Föreläsningen kommer att hållas digitalt. Deltagarantalet är begränsat, men det kommer att gå att ta del av en inspelning i efterhand. Du anmäler dig på länken nedan.
Den nationella riskbedömningen kan du ta del av här.
Emil Ericsson
Förbundsjurist Mäklarsamfundet
Faktaruta
Följande myndigheter/organisationer medverkar i Samordningsfunktionen:
Bolagsverket, Brottsförebyggande rådet, Ekobrottsmyndigheten, Fastighetsmäklarinspektionen, Finansinspektionen, Kronofogdemyndigheten, Länsstyrelserna i Stockholm, Västra Götaland och Skåne, Polismyndigheten, Revisorsinspektionen, Skatteverket, Spelinspektionen, Sveriges advokatsamfund, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.
/ Juridik 29 november 2023 Alltsedan Mäklarsamfundet 2021 inledde satsningen på ett digitalt AML-stöd till fastighetsmäklarbranschen har såväl intresset för som kunskapen om…
/ Bransch 19 oktober 2023 Samordningsfunktionens omvärldsbevakning av penningtvätt och finansiering av terrorism släpps kvartalsvis och ett nytt nummer som täcker juli till och med…
/ Juridik 21 september 2023 Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism har uppdaterat sin information till fastighetsmäklare och fastighetsmäklarföretag. Den…
/ Bransch 7 september 2023 Europeiska Kommissionen har uppdaterat sin lista över länder utanför EES som de identifierar som högrisktredjeländer. Ändringen trädde i kraft den 16 juli 2023.…
/ Bransch 7 september 2023 Mäklarsamfundets talkshow Tak över huvudet är tillbaka. Den här gången gästar Martin Nordh, vd för riskanalysföretaget Acuminor. Han berättar om hot och risker…
/ Bransch 24 augusti 2023 Polisen återtar brottsvinster för att minska lönsamheten av brott och samtidigt försvåra möjligheten att finansiera ny brottslighet, bland annat i form av…
/ Bransch 15 juni 2023 Mäklarsamfundets och Acuminors riskbedömningstjänst lanserades under april 2022. Tjänsten har varit uppskattad och har varit en bidragande faktor till den…
/ Bransch 15 juni 2023 Som fastighetsmäklare måste du ta ditt ansvar och rapportera in misstänkt penningtvätt eller finansiering av terrorism till Finanspolisen. Det kan ta upp till…
/ Bransch 17 maj 2023 Nordkyc håller i ett gratis webinarium, helt anpassat för fastighetsmäklare, den 23 maj. Webinariet ska ge en översikt av lagen om åtgärder mot penningtvätt och…
/ Bransch 5 april 2023 Europeiska Kommissionen har uppdaterat sin lista över länder utanför EES som de identifierar som högrisktredjeländer. Ändringen trädde i kraft den 16 mars 2023…
/ Bransch 23 februari 2023 Ebba Jönsson och Frida Mårtensson arbetar som fastighetsmäklare i Malmö och arbetar tillsammans med sina kollegor aktivt med den viktiga frågan om åtgärder mot…
/ Bransch 12 januari 2023 Nu har Samordningsfunktionens omvärldsbevakning av penningtvätt och finansiering av terrorism kommit med ett nytt nummer. Eftersom frågan är högaktuell för…
/ Juridik 17 november 2022 Personer i politiskt utsatt ställning – så kallade ”PEP” – utgör en särställning i penningtvättslagen. Om en kund är PEP anses de utgöra en högre risk för…
/ Medlem 20 oktober 2022 Fastighetsmäklare är en av tre yrkeskategorier som den europeiska polisbyrån Europol pekar ut som särskilt utsatta för penningtvätt kopplad till grov…
/ Juridik 6 oktober 2022 Den 1 juli 2021 trädde penningtvättslagens bestämmelser i full kraft. En vanligt förekommande fråga från fastighetsmäklarna är om de åtgärder som vidtagits är…
/ Medlem 6 oktober 2022 Samordningsfunktionens omvärldsbevakning av penningtvätt och finansiering av terrorism skickas ut 3–4 gånger om året. Den hjälper dig att få en helhetssyn på…
/ Bransch 1 juni 2022 Krypto och handel med NFT, Non-fungible token – vad är det och vilka är utmaningarna för att inte riskera att utnyttjas för penningtvätt och finansiering av…
/ Medlem 20 maj 2022 Visste du att Finanspolisen regelbundet publicerar vägledningsmaterial för att minska riskutsatthet för möjliggörande av penningtvätt och finansiering av…
/ Medlem 10 mars 2022 Som fastighetsmäklare är det viktigare än någonsin att ha koll på sina kunder. Sanktionerna mot ryska och belarusiska individer som följd av den ryska…
/ Juridik / Medlem 10 februari 2022 Enligt penningtvättslagen är verksamhetsutövare skyldiga att ha skriftliga rutiner och riktlinjer för att hantera och motverka de risker som har identifierats i…
/ Medlem 27 januari 2022 Den verksamhetsutövare som inte följer skyldigheterna enligt penningtvättslagen utsätter sig för stora finansiella och varumärkesrelaterade risker. Ett nytt…
/ Medlem 27 januari 2022 Olika typer av stöd och tjänster för att underlätta efterlevnad av Penningtvättslagen (PTL) är av förklarliga skäl högaktuella. Som du också kan läsa om här på…
/ Juridik 13 januari 2022 Mäklarsamfundet presenterade nyligen resultatet av det projektarbete som pågått större delen av fjolåret under arbetsnamnet ”Ett digital AML-stöd till…
/ Medlem 21 december 2021 Som vi meddelade i vårt förra nyhetsbrev har Mäklarsamfundets digitala AML-stöd till medlemsföretagen landat – och nu har gaten öppnat och det är dags att kliva…
/ Medlem 16 december 2021 Som en följd av den nya fastighetsmäklarlagen har fastighetsmäklarföretag skyldigheter att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism. Att säkerställa…
/ Medlem 9 december 2021 Anti Money Laundering (AML), bekämpning av penningtvätt, är en viktig uppgift för många branscher, så även för fastighetsmäklarbranschen. Även…
/ Medlem 18 november 2021 Missade du seminariet med Mäklarsamfundet och Finanspolisen & Samordningsfunktionen för åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism? Då har vi goda…
/ Bransch 21 oktober 2021 Hur går det egentligen med registreringen av företag? Hur ser man på fastighetsmäklarnas förutsättningar att hantera penningtvättsfrågorna och varför är…
/ Utbildning 7 oktober 2021 Finanspolisen informerar Mäklarsamfundets medlemmar om penningtvätt och finansiering av terrorism.
/ Juridik 17 juni 2021 Mäklarsamfundet ser nu över marknaden för olika tjänster på penningtvättsområdet för att kunna hjälpa dig som mäklarföretagare att välja kvalitativa och…
/ Juridik 25 februari 2021 En ny rapport från Finanspolisen visar tydligt att fastighetsmarknaden i Sverige utnyttjas för penningtvätt. Rapporten visar också att fastighetsmäklarna har…
/ Juridik 28 oktober 2020 Fastighetsmäklare omfattas av Lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Som ett led i att motverka att den egna verksamheten…
/ Juridik 17 juni 2020 Mäklarnas rapportering av misstänkt penningtvätt till Finanspolisen har under många år legat på en mycket låg nivå. Men under 2019 ökade rapporteringen från…
/ Utbildning 20 maj 2020 Välkommen till ett gratis webinarium från Mäklarsamfundet den 17 juni.
/ Medlem 5 mars 2020 Fastighetsmäklarinspektionen har genomfört några mindre ändringar i penningtvättsföreskrifterna. Ändringarna, som trädde i kraft den 1 mars 2020, innebär bland…
/ Juridik 28 november 2019 Den 1 augusti 2019 trädde Fastighetsmäklarinspektionens nya föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism i kraft. Nu…
/ Juridik 22 augusti 2019 Fastighetsmäklarinspektionen har utfärdat nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Föreskrifterna trädde i kraft den 1…
/ Juridik 16 november 2018 Ungefär 85 000 personnummer kapas årligen enligt företaget UC och bedrägerier kopplade till identitetsintrång kostar samhället cirka 4 miljarder per år.…
/ Juridik 8 juni 2018 Företag utnyttjas dagligen för penningtvätt och finansiering av terrorism, vilket är ett stort samhällsproblem. Ett grundläggande moment i bekämpningen av…
/ Juridik 17 augusti 2017 Kort om den nya lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (SFS 2017:670).
/ Bransch 2 februari 2017 Tisdagen den 31 januari skickade Finansinspektionen ut brev, broschyrer och en film till samtliga företag under tillsyn om kravet på att rapportera in misstänkt…
/ Juridik 10 november 2016 Den nya blanketten har tagits fram för att underlätta för mäklare att få kunden att lämna uppgifter som har betydelse för bedömningen av om kunden är en person…
/ Juridik 15 september 2016 Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism träder i kraft den 15 september 2016 och nu finns en…
/ Juridik 1 september 2016 Fastighetsmäklarinspektionen har meddelat nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Föreskrifterna träder i kraft den 15…
/ Juridik 10 mars 2016 Under hösten 2015 genomförde Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) en tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.…
/ Juridik 11 februari 2016 Penningtvättsutredningen la nyligen fram sitt betänkande ”Ytterligare åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism”. Utredningen föreslår där en helt…
/ Juridik 20 augusti 2015 Från den 1 augusti 2015 har den enskilde fastighetsmäklaren ett personligt ansvar för upprätthållande av rutiner och riskbedömningar avseende penningtvätt.
/ Juridik 25 juni 2015 Flera fastighetsmäklare har fått föreläggande från FMI gällande deras hantering av kundkännedom och penningtvätt. Se över dina rutiner även om du inte fått ett…
/ Juridik 1 april 2015 De förslag till förändringar i penningtvättslagen som vi tidigare har informerat om, har nu presenterats i en proposition med namn Införande av vissa…
/ Juridik 22 januari 2015 Under våren kommer reglerna i lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, populärt kallat penningtvättslagen, på nytt vara i ökat fokus.…