Penningtvättsfrågor mer aktuellt än någonsin
Nyhet Medlem 10 mars 2022

Penningtvättsfrågor mer aktuellt än någonsin

Som fastighetsmäklare är det viktigare än någonsin att ha koll på sina kunder. Sanktionerna mot ryska och belarusiska individer som följd av den ryska invasionen av Ukraina sätter än mer fokus på frågan. Det bästa sättet att vara helt säker på att din kund får köpa bostaden eller fastigheten som du förmedlar är att använda ett digitalt verktyg för kundkännedom. Mäklarsamfundet rekommenderar Nordkyc, som nyligen uppdaterat sina listor med de som träffas av sanktionerna.

Rysslands invasion av Ukraina har följts av hårda sanktioner, inte minst mot ryska och belarusiska individer som står Putin nära. Ett stort antal personer är uppförda på EU:s och FN:s sanktionslistor. Det innebär bland annat att de inte får köpa bostäder eller fastigheter i EU och USA. Det sätter också ljuset på den viktiga roll som fastighetsmäklare kan spela för att motverka penningtvätt. För att göra det med den kvalitet som lagen kräver behövs stöd, inte minst vad gäller kundkännedom.  

Mäklarsamfundet har valt att rekommendera dig och ditt medlemsföretag Nordkyc digitala verktyg för kundkännedom. I Nordkyc system körs köpare och säljare mot sanktionslistorna, som nyligen uppdaterats med anledning av kriget i Ukraina, och du som fastighetsmäklare kan känna dig trygg med att du inte har parter inblandade i affären som av någon anledning röd flagg hissats för. Enligt uppgift till Mäklarsamfundet förekommer det nu också att byggherrar ställer krav på att fastighetsmäklare som ska förmedla bostäder i nyproduktionsprojekt säkerställer att potentiella kunder körs mot sanktionslistor. 

Rickard Israelsson, Co-Founder Nordkyc, kommenterar: 

-    Innebörden av sanktioner mot individer och företag är något som fått förhöjt intresse de senaste veckorna. När mäklarföretag som redan använder Nordkyc hör av sig och frågar oss hur det fungerar kan vi ge lugnande besked att vi har full täckning. Vår produkt har slagningar mot EU:s och FN:s listor sedan vår lansering och nu kan även gemene man lättare sätta det i ett sammanhang.

Skälen att ha ett ordentligt stöd för att hantera sina skyldigheter enligt penningtvättslagen är fler än så. Att inte ta frågorna på allvar är rent praktiskt att utsätta sig själv för stora finansiella risker, för att inte tala om varumärkesskadan som följer av att ha möjliggjort penningtvätt och finansiering av terrorism. Nyligen utdömdes sanktionsavgifter i miljonklassen för ett företag som åsidosatt sina skyldigheter enligt penningtvättslagen, vilket vi tidigare rapporterat om här.

För er som inte kommit igång med ett strukturerat AML-arbete ännu är det hög tid. För att ta del av ett rabatterat pris för Nordkyc tjänster, anmäl intresse genom Mäklarsamfundet genom den här länken

Mer information om hela Mäklarsamfundets AML-stöd och riskbedömningstjänst hittar du här.
 

Skapad 10 mars 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Penningtvätt Kundkännedom