Branschrapporten Fakta & Nyckeltal
Nyhet Bransch 30 oktober 2019

Fastighetsmäklarbranschen i siffror

Vi har nyss lagt sista handen på årets upplaga av en av Mäklarsamfundets mest uppskattade och använda produkt, branschrapporten Fakta & Nyckeltal. I skrivande stund är rapporten på väg till tryckeriet, men som läsare av nyhetsbrevet får du redan nu några rykande färska resultat om läget i branschen.

Den årliga branschrapporten Fakta & Nyckeltal har som ambition att vara den mest heltäckande och trovärdiga källan till kunskap om branschen. Att döma av antalet artiklar, nedladdningar och frågor om innehållet från både medier, beslutsfattare och allmänhet har vi lyckats rätt bra med det. 

I årets rapport kan vi bland annat konstatera att antalet registrerade fastighetsmäklare slår rekord – igen. Per den sista september fanns 7311 registrerade fastighetsmäklare. 54 procent är män och 46 procent kvinnor. Andelen kvinnor har ökat under många år, men inom det äldre gardet är det fortsatt en stor majoritet som är män. Knappt 3 procent av landets fastighetsmäklare är 70 år eller äldre och i denna grupp är cirka 80 procent män. 

Frågan om fastighetsmäklares inkomster är kanske den som intresserar allra mest. Många tycks tro att det bara är guld och gröna skogar, men det är ju som ni mäklare vet långt ifrån sanningen. 60 procent av våra medlemmar har rent provisionsbaserad lön och 43 procent tjänar mellan 300 – 500 000 kr per år. Det är ingen dålig inkomst, men det slits och kämpas hårt för de slantarna med många och långa timmar, nästintill fullständig tillgänglighet och mycket arbete på kvällar och helger. Endast 3 procent uppger att de har årsinkomster på en miljon kronor eller mer. 

Det har länge varit fler kvinnor än män som utbildar sig till fastighetsmäklare, men höstterminens antagningsstatistik till högskolorna visar en något jämnare könsfördelning än tidigare år. Till höstterminen antogs totalt 323 kvinnor och 317 män. 

Vi kan också konstatera att förtroendet för den svenska mäklartjänsten ökar stadigt. Enligt Värderingsdata anlitades en mäklare i 91 procent av alla småhusförsäljningar. 2001 var den siffran 77 procent.   De allra flesta köpare och säljare är nöjda. Som andel av försäljningarna ligger anmälningarna till FMI på runt 0,3 procent.  De flesta anmälningarna avskrivs dessutom. 

Precis som tidigare år finns det, med branschrapportens data i bakhuvudet, anledning för alla duktiga, ambitiösa och noggranna fastighetsmäklare att sträcka på er och känna stolthet. Varje dag hjälper ni människor att förverkliga bostadsdrömmar på ett tryggt och säkert sätt. Fortsätt så. 

Joakim Lusensky 
Analys- och Kommunikationschef 
 

Skapad 30 oktober 2019
Uppdaterad 13 mars 2023
Branschen Rapporter