Vardagsrum
Nyhet Bransch 16 november 2018

Klyschiga annonser - nej tack!

I tidigare nyhetsbrev har vi berättat om att norska motsvarigheten till Blocket, finn.no har förbjudit förskönande beskrivningar i bostadsannonser. Nu har Fastighetsbyrån undersökt vad svenskarna tycker om svenska mäklares bostadsannonser. Många tycker att annonserna är både generiska, klyschiga och opersonliga.

Mycket har sagts om den så kallade mäklarprosan. I samband med att finn.no, en av de stora marknadsplatserna för bostäder i Norge, förbjöd allt annat än objektiv bostadsinformation i sina annonser undersökte vi hur våra medlemmar såg på saken. I en omröstning på vår Facebooksida visade det sig att hälften tyckte att det norska tilltaget var en positiv utveckling, medan andra hälften vände sig emot det. Vissa verkade se det som ett arbetsmoment som det vore skönt att bli av med, samtidigt som det skulle gynna konsumenterna. Andra menade att en del av hantverket i en bostadsförmedling skulle försvinna.

Fastighetsbyråns undersökning ger nu svart på vitt vad svenskarna tycker om mäklarnas bostadsannonser. Bilden är blandad. 55 procent av de som varit i kontakt med mäklare det senaste året tycker att de är generiska. 54 procent av de som varit i kontakt med mäklare det senaste året menar att texterna innehåller klyschor. Samtidigt är det nästan en fjärdedel (24 procent) som tycker att de har informativ text och fakta. Hela 41 procent tycker att bilderna är inspirerande.

Här finns både ett och annat att plocka med sig för svenska mäklare. Ur ett rent marknadsföringsperspektiv är det uppenbart att det generiska inte alltid är en vinnande strategi. Att sticka ut i mängden är avgörande och de senaste åren har vi sett en rad exempel på hur det kan göras. Allt från att kända rappare skriver texten till gröna paprikor i badkaret har testats. Samtidigt gäller det ju, som Fastighetsbyråns presschef Johan Vesterberg kommenterar i ett pressmeddelande, att visa upp bostäderna från deras allra bästa sida. Fastighetsbyråns lösning är att erbjuda komplementet ”säljaren berättar” där spekulanter kan ta del av säljarens egna ord om bostaden.

Skapad 16 november 2018
Uppdaterad 14 mars 2023
Branschen Internationellt