Nyhet Bransch 19 januari 2017

Ingrid Eiken tackas av som styrelseordförande i Hemnet

​​​​​​​I samband med att Hemnet får nya ägare lämnar Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken över styrelseordförandeklubban i Hemnet till Håkan Erixon. Ingrid Eiken har suttit i Hemnets styrelse sedan 2012, och varit ordförande sedan 2014.

I samband med överlämningen ställde Nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren några frågor till Ingrid Eiken:

Vilka är dina reflektioner som avgående ordförande?
Utvecklingen i Hemnet de senaste åren är en otrolig framgångssaga som gett erfarenheter jag bär med mig för resten av livet. Det har känts som ett stort förtroende att vara ordförande och jag är stolt över vad vi åstadkommit. Genom att vara eniga i styrelsen och tillvara mäklarnas och konsumenternas intressen har vi lyckats genomföra en helt oslagbar utveckling av Hemnet, några exempel:

  • Antalet anställda har ökat från 14 till 55
  • Omsättningen har gått från drygt 50 Mkr till runt 200 Mkr
  • Antalet besökare på sajten har ökat från 1,2 miljoner till 3 miljoner i snitt per vecka.
  • ...och de förändringar som genomförts under de här åren har gjort att värderingen av Hemnet ökat från 140 Mkr till 2 miljarder kronor.

Det har varit minst sagt händelserika år i bolaget - berätta, hur har det varit?
Jag kom in som ledamot i styrelsen i början av 2012 och har varit ordförande sedan 2014, då tog jag över efter Per Johnler. Styrelsearbetet har varit konstruktivt, skulle jag säga, men det har inte saknats utmaningar.

Ett exempel är när vi för några år sedan tydligt såg att allt fler konsumenter började titta mer på hemnet.se på sina mobiler och mindre i sina vanliga datorer. Då var vi oroade för hur det skulle påverka bolaget, bl.a. finansiellt, eftersom affärsidén byggde på ren reklamannonsfinansiering.  Tillsammans klarade vi en ganska stor förändring genom att vi lyckades implementera en ny affärsmodell som fortfarande står sig, där konsumenterna får betala för att annonsera på hemnet.se och där fastighetsmäklarna får en ersättning för att de administrerar detta. Detta stärkte ekonomin i bolaget vilket underlättat fortsatt utveckling.

Ett annat exempel är när vi kraftsamlade för att enas kring en ny strategisk utgångspunkt för Hemnet som tydligt satte fokus på att kommersiell framgång för bolaget byggde på det nära samarbetet med fastighetsmäklare. Detta är fortfarande lika viktigt för att hålla kvar den starka positionen!

Hur hoppas du att Hemnet utvecklas framöver, under det nya ägarna?
Jag tackar både bolagets otroligt duktiga medarbetare och styrelsen för min tid som ordförande och ser fram emot att se Hemnet fortsätta utvecklas på ett sätt som attraherar och skapar nytta för både konsumenter och Sveriges fastighetsmäklare.

Genom de nya ägarna får bolaget tillgång till de nya ägarnas erfarenheter, höga ambitioner och driv kombinerat med att det finns bra mäklarrepresentation i styrelsen.

Den största utmaningen är att möta fastighetsmäklarnas och konsumenternas höga krav och det måste man göra varje dag. Lika lätt som det är att gå in på sajten, hemnet.se, lika lätt är det ju att göra ett annat val. Därför måste man se till att vara på tårna hela tiden. Hemnet fortsätter att vara en viktig fråga för Mäklarsamfundet och våra medlemmar och man ska komma ihåg att vi faktiskt fortfarande ligger kvar med 10 procents ägande i bolaget, avslutar Ingrid Eiken, VD i Mäklarsamfundet och tidigare styrelseordförande i Hemnet.

Hemnets nya styrelse
Håkan Erixon (ordförande)
Pierre Siri
Henrik Persson
Chris Caulkin
Anders Edmark
Erik Olsson

Skapad 19 januari 2017
Uppdaterad 24 mars 2023
Branschen