Cecilia Beck-Friis
Nyhet Bransch 3 september 2020

Intresset för bostadsmarknaden har aldrig varit större

Det händer mycket på bostadsmarknaden just nu, som står sig stark trots pandemin. Hemnets VD Cecilia Beck-Friis berättar om Hemnets spaningar - och delar med sig av vad man har i kikaren för fastighetsmäklare framåt.

Hur har Hemnet påverkats av turbulensen på bostadsmarknaden i samband med Covid-19?

Det blev snabbt tydligt under våren att mäklarbranschen tog situationen på största allvar och att man var snabba på att ställa om sitt sätt att arbeta. Mäklarna ordnade med fler privata visningar, och erbjöd nya digitala alternativ för visningar med förbättrat videoinnehåll och 3D-presentation. Även på Hemnet var vi snabba att ställa om och hela situationen gjorde på något sätt att vi som bolag blev ännu mer fokuserade och faktiskt ökade vår takt och produktivitet - men även medarbetarnöjdhet. Vår och branschens förmåga till omställning gör att pandemin hittills inte har påverkat vår affär, det är en fortsatt aktiv bostadsmarknad och det leder till hög aktivitet även på vår plattform. Jag tycker att branschen ska vara stolta över hur man bidragit till att få bostadsmarknadens hjul att fortsätta snurra, det är en viktig grund för stabiliteten i samhället.  

Hur var sommaren på bostadsmarknaden?

Bostadsmarknaden har varit ovanligt aktiv i sommar. I juli såldes det 35 procent fler bostadsrätter i Sverige jämfört med samma månad förra året och även antalet sålda villor var högt trots att utbudet av villor är rekordlågt. Sannolikt är det en kombination av att många valt att stanna hemma under sommaren och att prisförväntningarna hos bostadsköparna har stärkts. 

Vad har Hemnet på gång som är intressant för Sverige mäklare?

Hemnet arbetar hela tiden för att bli ett ännu mer effektivt verktyg för mäklarna. Vi har gjort flera förbättringar i vårt premium-paket och det är glädjande att se att det har gett resultat. Bostadsannonser med premium får idag 60 procent fler klick än en bas-annons på Hemnet.  Vi jobbar även med att göra “Kommande” på Hemnet tydligare. Vi har hittills bara gjort mindre justeringar gällande synligheten, men bara det har lett till en trafikökning på 300 procent till bostadsannonser i kategorin. Vi tittar också på möjligheten att skapa en helt egen kategori för kommande bostäder framåt. Ytterligare ett område som vi arbetat med är informationen i Kundportalet på Hemnet kring besök och intresse för bostadsobjekt. Vi vill kunna stötta mäklarna med mer statistik och data kring sina försäljningar och är något som jag verkligen rekommenderar alla att gå in och titta på!   

Vad tror ni om bostadsmarknaden framåt?

Det finns ganska mycket som talar för att inledningen på hösten blir stabil. Det finns en ökad optimism bland bostadsköparna samtidigt som utbudet av villor är lågt och utbudet av bostadsrätter minskar. Det höga intresset på marknaden visar sig inte minst i trafiken till Hemnet som just nu är rekordhög - i augusti hade vi 68,5 miljoner besök vilket är fler än någon annan augusti-månad historiskt. Så intresset finns definitivt. Räntorna förväntas vara fortsatt låga och om sysselsättningen inte viker kraftigt kommer sannolikt bostadsmarknaden fortsätta att tuffa på.
 

Skapad 3 september 2020
Uppdaterad 3 mars 2023
Branschen