Hemnet & Svensk Mäklarstatistik sammanfattar 2019
Nyhet Bransch 19 december 2019

Hemnet & Svensk Mäklarstatistik sammanfattar 2019

Det har nästan blivit tradition nu, Hemnet och Svensk Mäklarstatistiks årskrönikor, som vid varje årsskifte sammanfattar det gångna året med den färskaste datan och mer långtgående sammanfattningar av året som gått.

Svensk Mäklarstatistik konstaterade att rikssnittspriset för både villor och bostadsrätter har stigit försiktigt under det senaste året med Stor-Malmö i topp. I och med prisnedgången som vi såg vid samma period under det förra året så har 2019 ändå varit något av en comeback, i och med att man att antalet sålda objekt är på den högsta nivån någonsin. Däremot är det sammanlagda värdet av bostadsförsäljningarna lägre än 2017.

Att priserna skulle gå upp var det inte många som trodde i början av året. Hemnets talesperson Staffan Tell berättade att deras kontinuerliga undersökningar på sajten visade att hela 37 procent av de svarande då spådde sjunkande priser. Idag tror 33 procent att priserna ska öka. I vanliga fall är prisförväntningarna en väldigt god indikator på hur den kommande utvecklingen faktiskt kommer att se ut.

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet lade ut texten om marknadsläget.
–    Idag väljer fler att sälja innan man köper sin bostad så man inte känner samma stress som innan. Man kan ligga ute med ett objekt längre, egentligen tills man fått det som man känner är det rätta priset.

Från fastighetsmäklarnas perspektiv kan man rapportera att allt färre upplever att vi har en trög marknad och även där handlar det om en stor skillnad från i fjol, men man höjer ett varningens finger för restriktiva banker som ändå sätter käppar i hjulen och skulle kunna försvåra för marknaden även i framtiden.

En hetare bostadsmarknad är dock kanske inte bara av godo, menar Staffan Tell. Man kan till exempel se att det gör att unga oroar sig mer för sin bostadssituation och särskilt i exempelvis Stockholms län. Många i 18 – 27-årsåldern är tvungna att bo hemma hos sina föräldrar allt längre, stannar kvar i osäkra relationer och bor i andra eller till och med tredjehand.

För den intresserade kan man också konstatera att Hemnets klicktopp 2019 bestod av en anmärkningsvärt osminkad och nedgången lägenhet på Götgatan, att håriga mattor och gröna färger kommer att dominera inredningen 2020, att örter får ge vika för kronärtskockan och att vi trots fler affärer nog kommer att behöva dras med kreditrestriktioner och bostadsbrist ett bra tag till.
 

Skapad 19 december 2019
Uppdaterad 13 mars 2023
Branschen