Janette Cohen
Nyhet Bransch 4 juni 2020

Spanska marknaden väntar på återhämtning efter nedstängning

Corona-krisen har påverkat bostadsmarknader runt om i Europa. Vi gör en utblick mot Spanien, ett av de länder som drabbats hårdast av pandemin. Landet har varit stängt i ett par månader och för mäklare som vänder sig till svenska köpare har situationen varit ansträngd. Nu väntar branschen på en återhämtning, berättar Janette Cohen som är marknadsansvarig på Bosatt Costa Blanca.

Hur ser prisbilden i Spanien ut just nu?

- Nedstängningen kommer att påverka siffrorna ordentligt det här kvartalet delvis eftersom utlänningar inte kunnat resa in i Spanien. Flera banker och bostadsportaler spår att priserna kommer sjunka mellan 6-13,5 procent i hela landet. Sex procent i storstäderna och upp mot 13,5 procent i mindre städer och byar.

- Beroende på utvecklingen och beslut från olika länder så kan dessa siffror komma att variera mycket och kommer utan tvekan att ha stor betydelse för den spanska bostadsmarknaden.

Hur går det för er?

- Vi märker en tydlig skillnad bland svenska kunder de senaste veckorna. Många omvärderar sitt framtida resande och vill ha något eget i solen som är relativt lättillgängligt. Folk söker sig hit till Norra Costa Blanca för att folk inte bor så tätt här. Klimatet gör att du kan vara utomhus året om, man ska inte glömma bort att man inte är beroende av flyget utan man kan åka tåg eller bil hit också. 

Vad tror du om priserna för utländska köpare?

- En intressant utveckling just nu är att euron är lite svagare mot kronan. Det i kombination med en förmodad lägre prisbild, gör att efterfrågan ökar här. 

- Vi har redan märkt av prissänkningar, jag skulle säga att det är fyndläge nu och det gäller att man är förberedd när fynden dyker upp. 

Vilka är annars de största marknaderna för utländska ägare i Spanien? 

De mest populära regionerna i Spanien är Valencia och Murcia. Alicante är i topp med 39,31 procent, följt av Balearerna (32,44 procent) och därefter Málaga (27,76 procent). Svenska köpare är flest bland de nordiska länderna med 4,47% av alla utländska köpare och ligger på 8:e plats.
 

Skapad 4 juni 2020
Uppdaterad 3 mars 2023
Internationellt Covid