Under pandemin: Högt tryck på bolån – och fler vill renovera
Nyhet Bransch 25 mars 2021

Under pandemin: Högt tryck på bolån – och fler vill renovera

Det råder högt tryck på bostadsmarknaden och på bolånen, så pass högt att SBAB-banken har stoppat privatlån för nya kunder. Dessutom renoverar allt fler, det rapporterar Sveriges Radio under tisdagen.

Att bostaden blivit någonting som vi börjat värdera allt högre under pandemin kommer förstås inte som någon överraskning för Fastighetsmäklarens läsare. Bostadsmarknaden är helt enkelt stekhet och det innebär också ett högt tryck på bolånen. Så pass högt att banken SBAB har stoppat privatlån för nya kunder, då de måste prioritera bolånen. Det rapporterar Sveriges Radio under tisdagen.

Siffror från Statistiska centralbyrån SCB bekräftar bilden och visar en ökning av bolån på 5,7 procent i januari jämfört med januari 2020.

Sveriges Radio rapporterar också att de ökade lånen inte bara går till köp av lägenhet och villor, utan att många också väljer att höja sina bolån för att kunna renovera i en tid då många spenderar mycket tid hemma. De intervjuar bland annat en snickare som menar på att renoveringsförfrågningarna på det företag som han arbetar på gått från 2 per vecka till 3 per dag. 

Lyssna på hela inslaget här.
 

Skapad 25 mars 2021
Uppdaterad 27 februari 2023
Covid Bolån