Mäklarsamfundets Kundvägledare
Nyhet Bransch 26 mars 2020

Coronaviruset behöver inte stoppa den som vill byta bostad

Att svåra tider stundar är ingen överraskning för någon. Men trots coronaviruset kan man behöva byta bostad och frågan är hur man ska tänka då. Mäklarsamfundets Kundvägledare reder ut.

Fråga: Visningar i Coronatider?
På mäklarnas hemsidor samt bostadsbytarsidor t.ex. Hemnet finns diger information om bostäder. Här finns också bilder och ibland även filmer för bilda sig en uppfattning om bostaden. Det kan vara klokt att med egna ögon besöka bostaden och undersöka densamma. Istället för öppna visningar med många besökare kan istället bokade visningar vara ett bättre alternativ, för att inte stora grupper besöker visningen samtidigt. 

Fråga: Om jag är sjuk och inte kan komma till kontraktsskrivning eller tillträde?
Med en fullmakt, som mäklaren kan hjälpa er att upprätta, kan en annan person skriva under i ditt ställe. Köpekontrakt kan skickas med post, men det är viktigt att känna till att ingen av parterna är bunden innan det finns en ömsesidigt undertecknad köpehandling i original och den av parterna som sist skrivit på köpekontraktet, har utgett det i original till den som skrev på först, alternativt har utgett det till mäklaren. Fram till dess att detta har skett kan vem som helst av parterna återkalla sin underskrift. Tillträden kan normalt genomföras på distans. 

Fråga: Ska jag köpa eller sälja nu, eller vänta?
Är du spekulant på en ny bostad gör du klokt i att prata med din bank hur köpet kan finansieras. Din fastighetsmäklare kan ha information om det rådande marknadsläget och kan göra en värdering av din nuvarande bostad. Därefter kan du ta beslut om du bör sälja din nuvarande bostad först eller om du kan köpa ny bostad före försäljningen av din nuvarande bostad.

Rekommendation om kontraktsskrivning på distans
 

Magnus Bäckström och Annika Ahlberg
Kundvägledare Mäklarsamfundet

Skapad 26 mars 2020
Uppdaterad 8 mars 2023
Covid Kundvägledarna