Corona och bostadsmarknaden
Nyhet Bransch 12 mars 2020

Så kan Coronaviruset påverka bostadsmarknaden

Covid-19. Så heter viruset som är på allas läppar just nu, förhoppningsvis mestadels bildligt talat. Coronaviruset kan förstås komma att påverka många individer, men också slå hårt mot världsekonomin och i längden även bostadsmarknaden.

I dagsläget råder en avvaktande ton, men några i branschen har trots det uttalat sig i frågan. Kan vi förvänta oss en kris på bostadsmarknaden, eller bör vi hålla oss lugna?

Björn Wellhagen, VD på Mäklarsamfundet, menar att det inte finns någon anledning till oro än.
–    Det är alldeles för tidigt att spekulera i för tillfället men på kort sikt så tror jag inte att vi kommer att se någon påverkan på bostadsmarknaden. Däremot kan det förstås komma att få effekt på själva visningstillfället, med ökad försiktighet från både fastighetsmäklare och spekulanter, säger han.

Hemnets talesperson Staffan Tell uttalade sig i det egna nyhetsbrevet förra veckan.
–    Tidigare oroligheter såsom Lehman-kraschen 2008 och Euro-krisen 2011 ledde till sjunkande bostadspriser. Men det är för tidigt att säga om oron för corona-viruset kommer att orsaka en prisnedgång på bostadsmarknaden. Om man köper och säljer på samma marknad så har prisutvecklingen en mer begränsad betydelse. Idag är det betydligt fler som säljer innan de köper och då kan en prisnedgång till och med vara fördelaktig.

Johan Nordenfelt, informationschef vid Erik Olsson Fastighetsförmedling, har uttalat sig till Nyhetsbyrån Direkt.
–    Mäklarna på Erik Olsson har inte märkt särskilt mycket av coronaviruset. Vi upplever fortfarande marknaden som stark.

Han konstaterar att börserna fallit som en följd av viruset, men att den direkta effekten på bostadsmarknaden är liten eftersom det är få som köper en normal bostad genom att sälja aktier. Förutsättningarna för att låna pengar till en bostad är det som avgör, skriver tidningen Privata Affärer.

Den som följer bostadsmarknaden kan alltså tryggt sitta ned i båten för tillfället, verkar det som.

Skapad 12 mars 2020
Uppdaterad 8 mars 2023
Covid