Kortvarig coronakris påverkar enbart bopriserna marginellt
Nyhet Bransch 23 april 2020

SBAB: Kortvarig coronakris påverkar enbart bopriserna marginellt

Hittills är bostadsmarknaden relativt förskonad från coronavirusets effekter och blir krisen kortvarig så kommer det faktumet att kvarstå, med enbart marginella effekter. Det slår SBAB fast vid genom sina prognoser i det senaste numret av rapporten Bomarknadsnytt.

I rapporten går man igenom ett par olika scenarier på de effekter som viruset kan få på samhället och i huvudscenariot menar man att det väntas en lägre omsättning av bostäder under en övergångsperiod, med enbart marginellt påverkade bostadspriser.

-    Vi ser i statistiken så här långt ingen större påverkan av coronakrisen på bostadsmarknaden. Om krisen inte blir mer utdragen i tid väntas den på kort sikt i första hand bidra till lägre omsättning av bostäder, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

SBAB har också gett en prognos för vad som skulle hända om pandemin blir utdragen och leder till en mer utdragen kris med än högre arbetslöshet. Då kan bostadsmarknaden komma att påverkas betydligt mer negativt, med prisfall på kanske uppemot tio procent.

-    Fortsatt mycket låga räntor och erfarenheten från tidigare kriser i Sverige talar sammantaget ändå för begränsade prisfall på bostäder. Under finanskrisen 2008/2009 påverkades bostadspriserna marginellt. Under 1990-talskrisen föll bostadspriserna realt med 30 procent men en mycket stor del av det kunde förklaras av politiska åtgärder som höjd fastighetskatt och sänkta ränteavdrag och inte av krisen i sig, säger Robert Boije

Läs rapporten här.
 

Skapad 23 april 2020
Uppdaterad 8 mars 2023
Covid