Nyhet Konsument 21 december 2017

Konsumtionslånen ökar kraftigt

Under det senaste året har tillväxten i konsumtionslån ökat kraftigt, från under 3 procent per år i mitten av 2016 till över 8 procent de senaste månaderna. En förklaring kan vara att låntagare försöker kringgå makrotillsynsåtgärder för bolån, t.ex. bolånetaket och amorteringskravet.

Riksbanken publicerade nyligen ett staff memo skrivet av Peter van Santen vid avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken, där man konstaterar att konsumtionslånen ökar i rask takt. Tekniska förändringar inom betalningar och tillgänglighet är två förklaringar till ökningen. En tredje förklaring kan vara att låntagare försöker kringgå makrotillsynsåtgärder för bolån, t.ex. bolånetaket och amorteringskravet.

Konsumtionslån har ofta högre ränta än bolån eftersom långivaren har sämre eller ingen säkerhet alls för lånet. Utvecklingen med att fler tar konsumtionslån i kombination med höga räntor kan leda till att hushållen blir mer sårbara för störningar i sin ekonomi, menar Peter van Santen.

SEB:s privatekonom Jens Magnusson tror att de som tar konsumtionslån för bostadsändamål ofta ser dem som den enda möjligheten.

– Men kan man inte få ett bostadslån som tillsammans med kontantinsatsen täcker hela ens köp, är det förmodligen bättre att tänka om och leta efter en annan billigare bostadslösning, säger han till Di.

Jens Magnusson bedömer att det skärpta amorteringskravet kan öka konsumtionslånen ytterligare.

– Tror man att det första amorteringskravet ökade på blancolånen och konsumtionskrediterna, då är det klart att det är rimligt att tänka att det striktare kravet kan öka på dem ytterligare. Men om det blir ett stort problem, det återstår att se.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 21 december 2017
Uppdaterad 22 mars 2023
Bolån