Nyhet Bransch 20 juni 2018

Enkla bolån får kritik

I nyhetsbrevet har vi tidigare berättat om bolåneutmanaren Enkla, som med buller och bång lanserade sin tjänst där man utlovade 0,95 procents ränta. Senaste nytt är att den utlovade superlåga räntan efter tre år nästan dubbleras. Nu kommer kritik mot Enkla från olika håll.

Tidigare har vi här i nyhetsbrevet både applåderat Enklas inträde på bolånemarknaden och varnat för de risker som kan finnas med tjänsten. Vad som är uppenbart är att Enkla och andra utmanare har satt press på bolånejättarna och visst har vi sett rörelser i rätt riktning. Samtidigt har vi ställt oss frågan vad som händer efter de tre åren med bunden ränta. I veckan fick vi veta att räntan efter tre år med Enkla istället blir 1,7 procent rörligt om kunden av någon anledning inte agerar, vilket då gör Enklas erbjudande dyrare än storbankerna som har listräntor på rörliga bolån runt 1,4 – 1,5 procent.

Till Svenska Dagbladet Näringsliv kommenterade Enklas VD Alexander Widegren:

- Det är våra obligationsinvesterare som kräver att vi ska ha en rörlig boränta på cirka 1,7 procent efter tre år. Men vi hoppas kunna flytta kunderna till samma eller bättre boränta då. Kanske ett Stockholmslån, lån för företagare, landsortslån eller ett lån designat för fritidshus.

Detta var något som Enkla inte valde att kommunicera aktivt vid lanseringen, vilket bolaget fått en del kritik i media för, bland annat från Compricers sparekonom Christina Söderberg. Sammantaget visar detta det dubbelsidiga när nya tjänster och utmanare gör entré på marknaden. Ofta får det positiva effekter på marknaden som helhet, men det finns alltid fallgropar för kunder och konsumenter att se upp för. Sista ordet lär inte vara sagt i den här historien. Vi följer utvecklingen och återkopplar här och i andra kanaler.

Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef

Skapad 20 juni 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Bolån