Nyhet Bransch 22 mars 2018

Enkla skakar om bolånemarknaden

Veckans snackis på bostadsmarknaden var utan tvekan nyheten om bolåneutmanaren Enkla. Tjänsten utlovar en räntenivå på 0,95 procent bundet på tre år. Hur är det möjligt? Vilka konsekvenser kan det få? Vi reder ut läget…

Det var väl egentligen bara en tidsfråga. Räntenettot, alltså skillnaden mellan den ränta som bankerna lånar upp för respektive den som bolånekunderna erbjuds har ökat länge. Lika länge har bolånen fortsatt göda storbankerna och bättra på vinstmarginalerna. Att någon på allvar skulle ge de etablerade aktörerna en match var därmed väntat. Företaget Lånbytes nya tjänst Enkla går i bräschen och erbjuder nu en räntenivå på 0,95 procent bundet på tre år. Det gäller dock bara byten av existerande bolån med en maximal belåningsgrad på 85 procent. Eftersom Enkla är ett bostadskreditinstitut och inte en bank så omfattas de inte, med nuvarande regelverk, av amorteringskraven. Intresseanmälningarna rasslade såklart in med en hiskelig fart. På bara något dygn hade 10 000 personer anmält intresse. Finansinspektionen var så klart snabbt ute och meddelade att det kommer nya föreskrifter för bostadskreditinstitut i början av 2019, så att även Enkla kommer omfattas av amorteringskravet. 

Anledningarna bakom Enklas extremt konkurrenskraftiga erbjudande är flera. Främst handlar det om att någon annan redan har gjort jobbet. Eftersom bara de med befintligt banklån är aktuella innebär det att kreditprövningen redan gjorts. Inte en enda bolånehandläggare behövs.

Enklas inträde på bolånemarknaden kommer få stora följdverkningar. Det sätter ordentlig press på bankerna att vässa sina erbjudande och pressa marginalerna på bolån. Det är en självklar fördel för konsumenten, som får lägre boendeutgift och därmed mer utrymme för konsumtion. Det gynnar inte minst tillväxten i den svenska ekonomin.

Men, som Expressens Frida Bratt påpekar, är det en tjänst som vänder sig till de som redan är etablerade på bostadsmarknaden. Det är ju bara de med befintligt bolån som är aktuella för Enklas erbjudande och det utesluter därmed förstagångsköparna, som framför allt är de som behöver en knuff in på marknaden.

Sammantaget är det bara att applådera Enklas inträde på marknaden. Vi har spännande tider framför oss på bolånemarknaden. Vad händer med bankernas räntenivåer om bolånetagarna på allvar röstar med fötterna och lämnar den traditionella storbanken till förmån för uppstickarna? 

Nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren fortsätter följa och analysera utvecklingen.

Läs gärna Expressens Frida Bratt om Enkla här.

Skapad 22 mars 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Bolån