Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
1. Inte samma skydd som hos storbanken
Enkla är ett så kallat bostadskreditinstitut, och anses därmed av staten inte som systemviktig på samma sätt som en traditionell bank. Det finns alltså inga garantier för att staten skulle hålla bostadskreditinstituten under armarna om den svenska ekonomin och bostadsmarknaden av någon anledning skulle svaja till rejält.
2. Finansieringsmodellen
Finansieringen ser också annorlunda ut än i mer traditionella bolånesammanhang, vilket även det potentiellt kan föra med sig risker. Enkelt uttryckt handlar det om att bostadskreditsinstituten fungerar som en bolånefond som tar in finansiering från institutionella investerare. Det kan till exempel handla om utländska pensionsbolag. Om investerarna viktar om sina portföljer eller gör en ny riskbedömning av svenska bolån så påverkas bolagens finansiering direkt.
3. Löptiden
Den största möjliga fallgropen med bostadskreditinstituten hänger ihop med löptiden på lånen. De är ofta kortare än hos banker och traditionella bolånegivare. Om löptiden går ut och bolånetagarens privatekonomi förändrats till följd av till exempel sjukdom, skilsmässa eller arbetslöshet finns det risk att lånet inte förnyas. Nya förhandlingar med andra bolånegivare kan bli tuffa, och i värsta fall måste lånet betalas tillbaka med följden att befintlig bostad behöver säljas. Banken har däremot ofta långa relationer med sina kunder och ofta en större affär med bolånetagaren som också omfattar pensionssparande och annat. Det bäddar möjligen för ett större mått av förståelse för om kundens livssituation tillfälligt förändras och betalningsförmågan sjunker.
Så, visst finns det också risker och saker att se upp med innan man rusar till bostadskreditinstituten. Med detta sagt så behövs mer konkurrens på svensk bolånemarknad och här kan de nya aktörerna agera prispressare. För den enskilde bolånetagaren gäller, som alltid, att fatta genomtänkta och välgrundade beslut utifrån sitt eget behov och ekonomiska situation.
Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef
joakim.lusensky@maklarsamfundet.se
/ Press/Opinion 3 september 2024 Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss som innebär en gradvis utfasning av ränteavdrag för lån utan säkerheter. Förändringen, som ska införas från januari…
/ Press/Opinion 7 mars 2024 Förra veckan höll Mäklarsamfundet ett webbinarium om ränteskillnadsersättningen med presentatörer och paneldeltagare från KTH och SBAB. Webbinariet spelades in…
/ Press/Opinion 22 februari 2024 Beräkningsreglerna för ränteskillnadsersättningen har utretts med syftet att sänka trösklarna för längre bindningstider på bolån, öka rättvisan och stärka…
/ Juridik 8 februari 2024 Att bolåneräntan blivit högre för många låntagare det senaste året är ingen nyhet, men det nya läget för med sig att vissa låntagare inte kan göra samma…
/ Press/Opinion 25 januari 2024 Mäklarsamfundet välkomnar regeringens förslag att höja bolånetaket, som nu ska utredas av Finansinspektionen. Bolånetaket är inte bara ett av de största hindren…
/ Bransch 25 januari 2024 En studie från University of Toronto undersöker om ränteavdrag för bolån och andra subventioner för ägande kan stärka välfärden, snarare än den gängse bilden om…
/ Press/Opinion 16 november 2023 Riksbanken råder inte över världsmarknadspriser på olja, vete eller gas. Och eftersom inflationen drivs av utbud och inte efterfrågan är höjd ränta i Sverige…
/ Bransch 1 november 2023 Utlåningen till bostäder minskade med 5,8 procent i september i år jämfört med september i fjol, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
/ Press/Opinion 7 september 2023 Nu är det motionstider i riksdagen och Mäklarsamfundet har sammanställt bostadsmotionerna från de två senaste åren. Fyra av åtta riksdagspartier föreslår…
/ Press/Opinion 8 september 2022 Stigande inflation och boräntor gör det tuffare för svenska hushåll. I samband med det har regeringen gett Finansinspektionen i uppgift att utvärdera…
/ Press/Opinion 8 april 2021 För snart två år sedan blev den före detta statsministern Göran Persson styrelseordförande för Swedbank. I rollen som bankledare har Persson nyligen varit ute i…
/ Bransch 8 april 2021 Den sista mars skickade Finansinspektionen (FI) ut nya allmänna råd om krediter i konsumentförhållanden på remiss. Reglerna ska träda i kraft redan den 1…
/ Bransch 25 mars 2021 Allt fler 18-25-åringar sparar till den första bostaden och fler unga kvinnor sparar än unga män, det enligt en Novus-undersökning genomförd på uppdrag av…
/ Bransch 25 mars 2021 Det råder högt tryck på bostadsmarknaden och på bolånen, så pass högt att SBAB-banken har stoppat privatlån för nya kunder. Dessutom renoverar allt fler, det…
/ Press/Opinion 25 mars 2021 Varje år sammanställer Finansinspektionen (FI) sin bolånerapport som beskriver hushållens finansiella situation på bostadsmarknaden. Rapporten beskriver…
/ Bransch 25 februari 2021 En ny rapport från Finansinspektionen visar att nästan 10 procent av de som har blancolån får betalningsanmärkningar inom 5 månader. Riskfaktorer innefattar låg…
/ Bransch 3 september 2020 Framtidens pensionärer riskerar att nekas bolån i flera svenska städer. En medelinkomsttagare som idag är 40 år och arbetar hela sitt yrkesliv kan inte räkna…
/ Bransch 3 september 2020 Innan sommaren meddelade Finansinspektionen att cirka 110 000 låntagare har beviljats tillfällig amorteringsfrihet. Nu bedömer myndigheten att 170 000 låntagare…
/ Bransch 17 juni 2020 Upp emot en fjärdedel av alla unga tvingas idag ta hjälp för att få sin bolåneansökan beviljad. Det visar nya siffror från Skandia som pekar på en markant…
/ Press/Opinion 19 september 2019 Moderaterna föreslår att bolånetaket höjs från 85 till 90 procent. Syftet med förslaget är att sänka tröskeln för unga på bostadsmarknaden.
/ Bransch 2 maj 2019 I 25 av landets största städer får en genomsnittlig 28-åring inte lån för att köpa sin första bostad, trots fast jobb. Det visar en ny rapport från…
/ Bransch 20 juni 2018 I nyhetsbrevet har vi tidigare berättat om bolåneutmanaren Enkla, som med buller och bång lanserade sin tjänst där man utlovade 0,95 procents ränta. Senaste…
/ Bransch 22 mars 2018 Veckans snackis på bostadsmarknaden var utan tvekan nyheten om bolåneutmanaren Enkla. Tjänsten utlovar en räntenivå på 0,95 procent bundet på tre år. Hur är det…
/ Konsument 21 december 2017 Under det senaste året har tillväxten i konsumtionslån ökat kraftigt, från under 3 procent per år i mitten av 2016 till över 8 procent de senaste månaderna. En…
/ Bransch 25 februari 2016 Igår kontaktades Mäklarsamfundet av en medlem som fått information om att banken SEB tagit fram nya riktlinjer som skulle innebära att bostadsrättsföreningar…
/ Juridik 16 april 2015 Bolåneutredningen, som haft till huvuduppdrag att föreslå hur EU-direktivet om bolån ska genomföras i Sverige, men även att överväga andra…