Nyhet Bransch 17 augusti 2017

Boprisfall i Oslo oroar inte norska fastighetsmäklare

Under sommarmånaderna har vi kunnat läsa braskande rubriker om prisfall på bostäder i Norge och särskilt på den annars heta Oslomarknaden. I juni föll priserna med 0,7 procent i hela landet och 3,1 procent i Oslo. I juli sjönk priserna med 2,8 procent. Att priserna faller har gjort många oroliga för ett ordentligt ras på den norska marknaden, som precis som den svenska bostadsmarknaden präglas av låga räntor och stark efterfrågan. Men hur ligger det egentligen till i Norge? Är det en bubbla som brister eller är det tvärtom inget att oroa sig för?

Vi fick en kommentar från kommunikationschefen på Mäklarsamfundets norska motsvarighet, Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Svein Strømnes. Svein pekar på att det är flera faktorer i samverkan som bidragit till prisfallet, men att det inte finns skäl att oroa sig. 

– I grund och botten är det en sund korrigering. På 25 år har prisutvecklingen varit över 260 procent korrigerat för inflation. Det är fortfarande lågt utbud, men byggandet har ökat. Från och med den 1 januari i år stramade också regeringen åt lånemöjligheterna, säger Svein Strømnes på Norges Eiendomsmeglerforbund.

Svein menar att det mesta pekar på att det blir en kortsiktig prisjustering nedåt. Räntorna är fortsatt låga, konjunkturen är på väg upp igen efter den smäll som oljeindustrin fått tidigare och arbetslösheten sjunker. Ingen större anledning till oro alltså. 

Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef

Skapad 17 augusti 2017
Uppdaterad 23 mars 2023
Internationellt