Nyhet Bransch 25 oktober 2018

Beskattningsrätt eller boxning? Så trygga känner sig mäklarna

Säkerhetsfrågan i den svenska fastighetsmäklarbranschen är inte särskilt uppmärksammad. Lyckligtvis, kanske. För det är möjligt att behovet aldrig riktigt har funnits. Söker man sig bortom den blågula sfären så ser det dock väldigt annorlunda ut.

Allt från säkerhetstips som att enbart träffa klienten på offentliga platser till rena självförsvarsguider och siffror på vapeninnehav hos förutseende mäklare möter den nyfikne – och statistiken talar klarspråk. En undersökning från National Association of REALTORS (NAR), gjord 2017, visar att nästan hälften av de svarande kvinnorna och en fjärdedel av de svarande männen har varit i en situation som fått dem att frukta för sin personliga säkerhet någon gång under det senaste året.

Men det är ju i USA – Trumpland – inte i lilla trygga Sverige, kan man lätt tänka. Samtidigt ser vi en bransch i förändring. Vår egen undersökning, Fakta & Nyckeltal – också från 2017, visar att mäklarbranschen genomgår ett demografiskt skifte. Schablonbilden av mäklaren som en vit man i medelåldern håller på att förändras och nyanseras. Allt yngre människor väljer att söka sig till mäklarkåren och, om trenden på utbildningarna håller i sig, går andelen kvinnor i branschen inom kort om andelen män.

Vi kastade ut frågan i vårt facebook-flöde och i det stora gensvaret visade det sig att en merpart av våra följare har utsatts för hat, hot eller trakasserier i kundkontakten eller i sin roll som mäklare.

”Tror väldigt många mäklare fått samtal som är av en sådan karaktär att man kan vara hyfsat knäckt efteråt. Det finns även en hel del meddelanden genom åren med män som beter sig ganska uselt för att man är tjej i yrket”, skriver en person i kommentarsfältet.

Kanske kan det komma att bli allt vanligare med sådana här historier. Kanske är de redan många. Vi har inte svaren, men vi är beredda att spetsa våra öron och lyssna i denna allt för underbevakade fråga. Har du som läser det här en berättelse som du skulle vilja dela med dig av, anonymt eller inte? Tveka inte att höra av dig, alla steg mot en säker och trygg mäklarbransch är viktiga steg och att lyfta ämnet är ett bra första sådant.

Joakim Lusensky, Analys- och kommunikationschef Mäklarsamfundet, joakim.lusensky@maklarsamfundet.se

Skapad 25 oktober 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Fastighetsmäklare