De 9 bästa fastighetsmäklarkaraktärerna från vita duken
Nyhet Bransch 16 december 2021

De 9 bästa fastighetsmäklarkaraktärerna från vita duken

När marknaden traditionsenligt lugnar ned sig i dagarna mellan köttbullehets och nyårsstress, ofta bland familj och svärföräldrar, så kan förstås även den starkaste förlora fattningen en smula. Tur att man i alla fall hinner stressa av med film och tv-serier. Därför listar vi 9 starka fastighetsmäklarkaraktärer!

Karaktärer som arbetar som fastighetsmäklare är något vi har alldeles för lite av i film- och tv-serier, inte minst för att det finns ett ord som sammanfattar fastighetsmäklare bättre än något annat: Karaktär. Det är viktigt, kul och utvecklande att kunna känna igen sig i populärkulturens arketyper och att berättelser är värdefulla vet vi alla. Därför har vi listat de sju bästa fastighetsmäklarkaraktärerna från vita duken, i stilla hopp om att Hollywood lyssnar och börjar producera fler.

Phil Dunphy

Varför inte inleda med listans solklara och ohotade etta? De som sett Modern Family vet att Phil Dunphy är det fiktiva mäkleriets okrönte konung. Genom sin hängivna inställning till yrket och en charm som kan smälta den tjockaste av isar så bevisar han gång på gång vad vi redan vet – fastighetsmäklare är underbara. 

Phil Dunphy lyckas också med konststycket att visa upp människan bakom den felaktigt onyanserade fasad som gång på gång målas upp i tv-program och hetsiga rubriker och för det älskar vi honom.

Tror du oss inte? Försök att inte le när du ser honom berätta om vikten av mäklaretik!

https://www.youtube.com/watch?v=VwtrP0fuR1M

Janne & Didi

Mäklarsamfundet kan möjligtvis vara partiska i mål. Men när det kommer till Janne och Didi från Fastighetsmäklarna ABC gör deras bedårande nunor att vi inte kan undgå att ge dem en given plats på vår lista.

Allt från de dråpliga situationer de alltid hamnar i till Jannes förhöjt bildade sätt att tala på och Didis ständiga pepp – samt förstås det kunskap- och anseendelyft karaktärerna bidragit till i Sverige – kan bara leda till en slutsats: Janne och Didi är två av branschens viktigaste fiktiva karaktärer någonsin.

Kaj Modin

Det finns bra karaktärer, men dåliga förebilder. Kaj Modin från den svenska tv-klassikern Mäklarna är förstås en sådan. Spelad av en briljant Kjell Bergqvist som tycks njuta av varje sekund lyckas Kaj Modin bli en oväntat komplex karaktär när lager för lager skalas bort och vi tillåts möta hans avgrundsdjupa svärta. Men Kaj Modin är förstås också en katastrof som fastighetsmäklare och så långt ifrån man kan komma dagens välutbildade och professionella svenska fastighetsmäklare.

Resultatet i rutan är hur som helst ljuv komedi, men vi bedömer att han i verkligheten inte blivit långvarig i branschen.

Edie Britt

En karaktär med karaktär. Edie Britt från Desperate Housewives är kanske inte alltid Guds bästa barn – men hon visar alltid prov på någonting som fastighetsmäklare sällan kan få för lite av: Jävlaranamma. Faktum är att en studentuppsats från Högskolan i Gävle visar att fastighetsmäklare med en stor dos jävlaranamma i sig känner mer jobbtillfredsställelse än andra – så även om Edie inte är en inspiration i alla lägen, kan man åtminstone beundra hennes förmåga att tagga till och få saker gjorda.

Carolyn Burnham

Carolyn Burnham från mästerverket American Beauty är en annan karaktär som, precis som alla bra karaktärer, har en hel del brister. Hon är besatt av yta och materialism, är otrogen mot sin (förvisso oberäkneligt barnsliga) make och de lärde tvistar också om hennes motiv i slutskedet av filmen. Men, trots det, så bjuder hon faktiskt på en riktigt berörande och klassisk fastighetsmäklar-scen som trots sin överdrivna utformning kapslar in något som många fastighetsmäklare säkert känt vid flera tillfällen i sin karriär. ”I will sell this house today”.

https://www.youtube.com/watch?v=nQdwBRJoMR8

Joel & Sheila Hammond

Komedin Santa Clarita Diet, som tog slut alldeles för tidigt, är kanske inte en serie som man förväntar sig att se på en sådan här lista. I synnerhet inte då det ju faktiskt i all sin väsentlighet är en ganska rå komedi om zombies och kannibalism. Men en förvånansvärt ljus sådan med två väldigt sympatiska huvudkaraktärer (förutom att Sheila Hammond då och då har behovet att stilla sin zombiemage med lite människokött) som försöker få ett mycket märkligt livspussel att gå ihop samtidigt som de arbetar som fastighetsmäklare. Joel & Sheila Hammond får framför allt en plats på listan då de är så otroligt stolta över sina yrken och aldrig missar ett tillfälle att småskryta med det – och yrkesstolthet är viktigt!

Bonuspoäng i humorkategorin då de ständigt uttalar ordet fastighetsmäklare fel. En märklig detalj som alltid lockar fram skratt.

https://www.youtube.com/watch?v=vUktull6D4U 

Peter Klaven

Huvudpersonen I I Love You, Man cementeras förstås också in i listan på de bästa fastighetsmäklarkaraktärerna. Det här för att han är en så pass given motvikt till karaktärer som Carolyn Burnham, som bara är på jakt efter ytlig framgång. Paul Rudds karaktär är istället vänlig, brydd och älskvärd med en genuin vilja att förbättra och göra skillnad för sina klienter. Det är en hedervärd inställning till livet och en viktig nyansering som visar att det finns lika många drivkrafter och personligheter som det finns fastighetsmäklare.
 

Skapad 16 december 2021
Uppdaterad 20 februari 2023
Fastighetsmäklare