Nyhet Bransch 2 november 2017

En mäklartjänst i världsklass

Att ha tak över huvudet är ett grundläggande behov. Därmed är det inte förvånande att bostadsfrågor väcker intresse, engagemang och kanske framför allt känslor hos de allra flesta. Mäklarsamfundet samlar drygt 80 procent av Sveriges fastighetsmäklare. Vi verkar för långsiktiga och konsumentvänliga spelregler på bostadsmarknaden och en ökad förståelse för fastighetsmäklarnas expertroll.

Fastighetsmäklare är förmodligen den yrkesgrupp som träffar flest bostadskonsumenter. Vi märker att intresset för fastighetsmäklarens roll på bostadsmarknaden ökar, något som inte minst vår kundombudsman, som tar emot runt 3 000 samtal från konsumenter per år kan vittna om. Många av dessa samtal handlar om vad de kan förvänta sig av fastighetsmäklartjänsten, vad som ingår och vilket ansvar mäklaren, köparen och säljaren har.

Intresset för fastighetsmäklaryrket märks också på högskolor och universitet. Det är stort söktryck på utbildningarna. I skrivande stund finns runt 7 000 fastighetsmäklare registrerade hos den statliga tillsynsmyndigheten Fastighetsmäklarinspektionen. Det är det största antalet någonsin. Det leder till hård konkurrens och pressade arvoden. För många fastighetsmäklare är tillvaron långt ifrån det guld och gröna skogar som vissa tycks tro är ett naturtillstånd i branschen. Mäklarsamfundets medlemsundersökningar visar att majoriteten har en årsinkomst runt 300 000 – 500 000 kr, ungefär som en sjuksköterska eller gymnasielärare. Endast någon procent har årsinkomster över miljonen. Det råder inget tvivel om att det är ett hårt arbete med många och långa timmar, oberoende av var i landet mäklaren är verksam.

Fastighetsmäklaren är expert på bostadsaffären och ska med trygghet och tydlighet guida både köpare och säljare genom hela affären. Idag har mäklaren bättre förutsättningar än någonsin att göra just det. Med höga utbildningskrav, en stark statlig tillsyn och en tydlig fastighetsmäklarlag som är tvingande till konsuments fördel kan svenska fastighetsmäklare leverera en mäklartjänst i världsklass. Digitaliseringen skapar dessutom nya möjligheter för branschen att marknadsföra objekt och kommunicera med kunder. Just nu pågår till exempel flera initiativ för att göra budgivningsprocessen tryggare med hjälp av digitala verktyg. Fastighetsmäklarbranschen har påbörjat resan mot en digital framtid. Vi vet varken hur slutmålet eller stationerna längs vägen kommer se ut, men vi vet att det är en resa som bransch och konsument gör gemensamt för att vi även i framtiden ska kunna flytta tryggt och säkert när vi önskar och behöver. 

Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef

Du hittar tematidningen Innovation Bostad här.

Skapad 2 november 2017
Uppdaterad 22 mars 2023
Fastighetsmäklare