Nyhet Bransch 13 maj 2015

Högre pris när villan säljs via mäklare

Vill du få så högt försäljningspris som möjligt när du säljer din villa? Då ska du anlita en mäklare. Det visar en färsk rapport från Värderingsdata.

Genom en rikstäckande inventering av samtliga överlåtelser under 2014 har Värderingsdata kunnat ta fram hur många villaförsäljningar som har förmedlats genom mäklare och hur många som förmedlats privat. Andelen mäklade försäljningar ökade under åren 2001-2012 och 2014 uppgick andelen till 91 procent, vilket är samma nivå som 2012 och 2013. Andelen försäljningar som sker genom en mäklare är störst i tätorterna, där det även är störst prisskillnader mellan länen. I Stockholms län sker 97 procent av villaförsäljningarna genom en mäklare. Det kan jämföras med Jämtlands län där 63 procent är mäklarförmedlade affärer.

Undersökningen visar att mäklare får ut 10 procent högre försäljningspris jämfört med privatsäljare. I Kronobergs län är prisskillnaden mellan en mäklarförmedlad försäljning och en privat försäljning som störst med 18 procent. I Norrbottens län är skillnaden som minst, med 5 procent.

Prisstatistik från Svensk Mäklarstatistik visar att villapriserna har ökat med 1 procent under april månad och med 5 procent under den senaste tremånadersperioden. Enligt mäklarnas prognoser för månaderna april till och med juni bedömer 53 procent av fastighetsmäklarna att priserna kommer stiga, enligt senaste Mäklarinsikt.

I och med dagens höga prisnivåer i framför allt storstadsområdena anlitar många mäklare vid en försäljning då de har en lokalkännedom och kunskap som gynnar både köpare och säljare, skriver Värderingsdata i sin rapport.

– Fastighetsmäklare är experten som håller ihop processen, ger råd och vägledning samt sköter en rad praktiska saker vid en bostadsaffär. Det ökar tryggheten och minskar riskerna för både säljare och köpare. Det är ett högt tempo på bostadsmarknaden just nu och då spelar fastighetsmäklaren en viktig roll när det gäller att se till att konsumenttryggheten inte påverkas, säger Ingrid Eiken, VD för Mäklarsamfundet.

Länkar:
Värderingsdatas undersökning, Så mycket tjänar du på att anlita en mäklare när du säljer din villa.

Mäklarinsikt nr 2 2015.

Fastighetsmäklarbranschen starkt framåt i Svenskt Kvalitetsindex.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 13 maj 2015
Uppdaterad 28 mars 2023
Fastighetsmäklare