Mäklarsamfundet och Hemnetaffären
Nyhet Bransch 7 november 2019

Mäklarsamfundet och Hemnetaffären

När Hemnet 2016 såldes till investmentbolaget General Atlantic och ett konsortium bestående av investerarna Pierre Siri, Henrik Persson och investerare i investmentbolaget Merro, numera Sprint Capital var Mäklarsamfundet en av säljarna, utöver Fastighetsmäklarförbundet FMF, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Vid affären behöll Mäklarsamfundet drygt 10 procent av aktierna i bolaget. Utgångspunkten för Mäklarsamfundets agerande var att behålla möjligheten till påverkan under mycket lång tid och samtidigt ta tillvara på tillfället att trygga Mäklarsamfundets framtid som organisation. Mäklarsamfundet har inte delat ut medel från försäljningen av Hemnet till medlemmarna.

Mäklarsamfundet är en ideell förening. Utdelning av vinstmedel är inte tillåten i en ideell förening. Föreningen får i stället använda pengarna från Hemnetaffären och den avkastning de kan ge för att uppfylla sitt ändamål. För Mäklarsamfundets del handlar det om att skapa största möjliga medlemsnytta, till exempel genom fördelar för medlemmarna som bättre och billigare service, projekt för att utveckla fastighetsmäklarbranschen till nytta för medlemmarna, lägre medlemsavgifter och andra långsiktiga satsningar för att skapa medlemsnytta.  
 

Skapad 7 november 2019
Uppdaterad 13 mars 2023
Mäklarsamfundet