Nyhet Medlem 30 augusti 2018

De 100 första åren – nedslag i historien

Under 2019 fyller vi 100 år. Det blir ett ordentligt firande över hela landet och vi börjar redan i höst. Under hösten bjuder vi på nedslag från de första hundra åren här i nyhetsbrevet och i andra kanaler. Du glömmer väl inte att anmäla dig till festligheterna?

<< Tillbaka till nyhetsbrev

Mycket har hänt på dessa snart 100 år och när vi väl börjar nysta i historien är det ibland svårt att veta var man ska börja. Ett steg i professionaliseringen av Mäklarsamfundets arbete var definitivt när man blev med kansli och anställd personal. Det första kansliet skaffar Mäklarsamfundet i samband med 50-årsfirandet, som går av stapeln på Hasselbacken i Stockholm. Personalen ska främst syssla med juridiska spörsmål och erbjuda vidareutbildning. Mäklarsamfundets första VD, Nils A. Hegardt, fick till exempel snabbt kavla upp ärmarna, men kanske inte alltid som han först föreställt sig. I november 1972 får styrelsen i uppdrag att lösa det uppkomna problemen med VD:ns allt för spridda arbetsuppgifter. Man konstaterar:  ”Det kan inte vara lämpligt att vår vd och förbundsjurist använder sin arbetstid med att slå in paket”.

Allt eftersom tiden har gått har Mäklarsamfundet odlat sina relationer med omvärlden, inte minst med beslutsfattare och för branschen viktiga myndigheter. Det gav, och fortsätter ge, resultat. Relationerna har blivit bättre och bättre med åren. I en jubileumsskrift 2005 skrev till och med Fastighetsmäklarnämnden: ”Det händer numera att branschorganisationerna till och med uttrycker ett visst förtroende för Fastighetsmäklarnämnden.”

Mycket har förändrats, men Mäklarsamfundet fortsätter att arbeta för bästa möjliga förutsättningar för branschens aktörer, för en mäklartjänst av hög kvalitet och för starkt anseende för vår bransch och tilltro till den viktiga roll som fastighetsmäklaren har på bostadsmarknaden.

Visst är det värt att fira de gångna hundra åren och de hundra kommande? Gör det med oss, när vi kommer till en ort nära dig under hösten 2018 och första halvan av 2019.

Läs mer och anmäl dig via länken!

Skapad 30 augusti 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Mäklarsamfundet