Björns krönika
Nyhet Bransch 19 december 2019

En jul & nyårshälsning från VD Björn Wellhagen

Ännu ett år har passerat och vilket år det har varit. Nu när 2020 står och sneglar bakom hörnet så känns det passande att sammanfatta den tid som vi snart lämnar bakom oss – och att blicka framåt mot vad som komma skall.

En sak har jag lärt mig om fastighetsmäklarbranschen. Här händer det saker hela tiden. Åren tycks gå fortare och fortare och om de numera går i galopp för vanliga dödliga, då är det förmodligen ljusets hastighet som gäller för oss som arbetar bland fastighetsmäklare för maken till driftigare folk är det svårt att hitta.

Ska jag sammanfatta 2019 så är det svårt att veta var jag ska sluta. Men var jag ska börja, det är desto enklare. Svårt att glömma är förstås att Mäklarsamfundet fyllde 100 år i år (med en smygstart redan 2018) och jag är förstås glad över att ha fått påbörja min roll som VD under en så pass tacksam tid, där jag fått chansen att träffa våra medlemmar i allt från roadshows över hela landet till det stora nedslag som skedde i Stockholms stadshus den 24 maj. Särskilt varma minnen har jag, såklart, från Mäklarsamfundets jurister som skanderade att allt är ”Mäklarens fel” – en låt som förmodligen kommer att eka även utanför stadshusets pampiga väggar under en lång tid framöver och överleva oss alla.

Utöver att få ta del av dylika kulturella höjdpunkter så har jag förstås följt bostadsmarknadens utveckling med stort intresse och det är med glädje som jag nu känner mig trygg i att kunna fastslå att den visat sig robustare och betydligt mer tålig än vad olyckskorparna varnade för under andra halvan av 2017. Trots kreditrestriktioner som höjer trösklar för förstagångsköpare och hämmar rörligheten, har omsättningen på marknaden varit relativt hög under stora delar av 2019. 

Men det är inte bara bostadsmarknaden jag har följt. Situationen på arbetsmarknaden för fastighetsmäklare har också kommit mig nära inpå hjärtat och utöver exempelvis våra framtagna riktlinjer för trygga anställningar i branschen så tycker jag att den studie vi utfört, tillsammans med Företagsekonomiska Institutet (FEI), sticker ut lite extra. I den har vi bland annat undersökt vilka grupper som väljer att lämna branschen och varför de gör det. Min förhoppning är att rapporten blir en grund för fortsatta diskussioner kring arbetssituationen för landets fastighetsmäklare.

Men i och med att 2020 stundar så kan jag inte låta bli att blicka framåt också. Finns det någonting jag hoppas på lite extra under nästkommande år så är det att vi slutligen får klara besked om vad som ska gälla för räntan på uppskov. Jag hoppas dessutom att vår snart lanserade kampanjinsats för att stärka anseendet för fastighetsmäklarkåren, som ni kan läsa mer om i det här nyhetsbrevet, bär frukt både inom kåren och blir uppmärksammad och uppskattad av konsumenter runtom i landet.

Avslutningsvis vill jag dela med mig av två visdomar från min husgud Bob Dylan. ”The times they are a-Changin’” – som vanligt i denna föränderliga bransch, evigt på frammarsch – och det kanske är gott så. Klart är i alla fall att Mäklarsamfundet kommer att stå vid er sida oavsett åt vilket håll vinden blåser för tillfället. Precis som vi har gjort de senaste 100 åren. 

Till Per Bolund vill jag skicka med citatet “Gonna change my way of thinking, make myself a different set of rules”. Det behöver bostadspolitiken.

God jul och gott nytt år,
Björn Wellhagen

Skapad 19 december 2019
Uppdaterad 13 mars 2023
Mäklarsamfundet