Nyhet Medlem 21 december 2017

Nya skatteregler om drivmedel och bilar

Om du köper en ny bil efter den 1 juli 2018 kommer du med stor sannolikhet att påverkas av det nya systemet som kallas Bonus-malus. Systemet innebär att du antingen får en bonus eller betalar ökad skatt på de nya fordon som du köper. Circle K informerar om Bonus-malus och ett medlemserbjudande på drivmedel.

Vi på Circle K vill informera om att den 1/7 2018 kommer det med stor sannolikhet en förändring som rör dig som köper bilar. Bonus-malus kallas det nya systemet som antingen ger en bonus eller en ökad skatt på de fordon som du köper. Man kan få upp till 60.000 kr i miljöbonus om man köper en elbil, men det blir istället dyrare att köpa en bil som går på bensin eller diesel. För en personbil med dieselmotor kan det bli upp till 5.000 kr mer i skatt. Det nya Bonus Malus systemet ersätter den tidigare Supermiljöbilspremien.

Förslaget rör bara nya bilar som registreras efter den 1/7 och den eventuella bonusen betalas ut till konsumenten efter sex månader. Den högre skatten läggs däremot på bilen under de tre första åren men efter år fyra är skatten betydligt lägre.

Vilka siffror är det som gäller?
Bonusen eller straffskatten (Malus) baseras på gram CO2 bilen släpper ut per kilometer. Bonusen går från max 60.000 kr till minst 10.000 där man räknar på utsläpp från 0-60 gram CO2 per kilometer. En ren elbil som har noll i värde ger då 60.000 kr i bonus. En gasbil som då exempelvis har 60 gram CO2 per kilometer ger 10.000 kr i bonus. Bonusbeloppet får vara max 25 % av bilens värde. Detta ska då finansieras av en högre skatt på bensin och dieselbilar.

På samma sätt räknas skattehöjningen. På de bilar som har en utsläppsnivå över 95 gram Co2 betalar man 82 kr. Går man över 107 gram stiger skatten till 107 kr. Utöver det får dieselbilar dessutom ett miljötillägg på 250 kr. Som sagt gäller dessa skatter från år ett till år tre. Några exempel är en Volvo XC60 D5 AWD automat, diesel, som idag har en skatt på ca 2.800 kr, med det nya förslaget ökar skatten till 6.700 kr år ett till tre. År 4 kommer skatten sjunka till 3.800 kr. Tittar man istället på en lite större bil, Mercedes Sprinter 319, så är höjningen 11.000 kr de tre första åren! Men år fyra så blir den märkligt nog 1.200 kr billigare än idag. Utöver dessa förändringar tillkommer det även en förmånsbeskattning på väg- och trängselavgifter för tjänstebilar vilket kommer innebära en betydligt högre kostnad för tjänstebilsföraren. Denna förmånsbeskattning gäller oavsett om man kör elbil eller diesel.

Det kan tyckas vara lite ologiskt att man väljer att beskatta nya bilar så högt eftersom det kan leda till en inbromsande effekt i förnyelsen av bilar. Folk kan i större utsträckning välja äldre bilar då de inte påverkas vilket sin tur kan innebära att det inte blir en så positiv miljöpåverkan.

Vad ska man tanka?
Mäklarsamfundet har samarbete med Circle K som erbjuder bra avtal på drivmedel, men även möjlighet att ladda elbilar. Nyligen släppte Circle K en stor nyhet med att man ska bygga ett nät av de nya så kallade HCP laddarna. Det är en ny standard av snabbladdare som är ett joint venture mellan de större fordonsproducenterna i Tyskland. De kommer att ha en styrka på upp till 350 kW, vilket innebär att du kan ladda en bil på mindre än 10 minuter. I Sverige planeras ca 30 stationer utmed de största vägarna. 

Circle K
Samarbetspartner till Mäklarsamfundet

Läs mer på BIL Sweden.

Skapad 21 december 2017
Uppdaterad 22 mars 2023
Sponsrat