Nyhet Konsument 2 mars 2017

Trädgårdsmästarens tips: Så förbereder du trädgården inför säsongen

Våren är snart här och det är dags att förbereda trädgården inför säsongen och en eventuell försäljning. Trädgårdsmästaren Marion Strandberg från TrädgårdsMakeover tipsar om vad du bör göra för att få en fin och grönskande trädgård.

I skrivande stund lyser solen och längtan till att få gå ut i trädgården blir starkare för varje dag. Det finns en del man kan börja med.

Beskär fruktträd som äpple och päron.klipp_grenar.jpg 

Körsbär/bigarrå och plommon som är stenfruktträd beskär man endast under JAS-månaderna. (Juli, Augusti, September).

När man beskär sina fruktträd är det viktigt att veta hur mycket eller lite man ska beskära, många gör felet att beskära bort samtliga ungskott (vattenskott). Man ska ta bort max 1/3 per år för att inte stressa trädet.

Tar du mer blir du varse nästkommande år med ännu fler ungskott än tidigare. Verktyg som vi rekommenderar till att beskära fruktträd med är japanska handsågar, en bra sekatör och en stadig stege.

Du kan även beskära, föryngra, gallra buskar och häckar. En gammal syrenhäck som har grova vedartade grenar kan du föryngra helt eller gallra (gallra=delvis föryngring). Gallrar man bort dess vedartade grova grenar så har de nya unga grenarna lättare att ta sig. Likaså är det med Häckoxbär, Hagtorn- och Ligusterhäck.

När man gör en föryngring beskär man ned och sparar 5 cm-10 cm lite beroende på vilken sort det är. Tänk på att använda bra verktyg när ni utför denna typ av beskärning, japanska handsågar är det bästa valet, använder du en motorsåg eller fogsvans så ruggar du ytan och det blir svårare för såret att läka.

Om du inte har täckt över dina vintergröna växter (t.ex. Rhododendron och vissa barrväxter) för solen, gör det nu för att förhindra att växterna tar skada i den starka vårsolen.

Att göra:

Beskär äpple- och päronträd

  • Ta bort max ⅓ av vattenskotten
  • Använd japanska handsågar, en bra sekatör och en stadig stege


Gallra eller föryngra syren, häckoxbär, hagtorn- och ligusterhäck

  • Använd japanska handsågar även här
  • Motorsåg eller fogsvans skadar trädet eller buskarna


Titta till och skydda dina vintergröna växter

  • Vårsolen kan göra så att växterna tar skada


Marion Strandberg
Trädgårdsmästare
TrädgårdsMakeover®

Skapad 2 mars 2017
Uppdaterad 24 mars 2023
Sponsrat