Nyhet Konsument 27 april 2017

Så blir du av med oönskade besök i trädgården

Med våren så kommer inte bara de vackra vårblommorna i våra trädgårdar utan även oönskade besök som rådjur och mördarsniglar. Trädgårdsmästaren Marion Strandberg från TrädgårdsMakeover ger tips om hur man giftfritt håller dem borta från rabatter och odlingar.

Rådjur
Rådjur äter det mesta i trädgården inte bara tulpanknoppar/-blad utan även suckulenter och rosknoppar. För att få bort rådjuren finns några metoder:

Använd Rå-Väck som du hänger i buskar/träd i närheten av dina växter, finns att köpa på de flesta handelsträdgårdar.

Du kan även skydda växterna med att du gör en ”soppa” av 0,5 kg blodmjöl, 1 dl ammoniak och 10 liter vatten. Spraya sedan växterna med soppan. Du kan även doppa grön oasis i soppan som du sedan sätter på en pinne i rabatten eller ställa hinkar i de stråk som de går in och ut i din trädgård. Om du sprayar eller doppar oasis tänk på att göra om proceduren efter regn. Har du hinkar tänk på att röra runt lite då och då samt fyll på med blodmjöl och ammoniak 1-2 ggr/säsong.

Mördarsnigel
När du köper nya växter/plantor till din trädgård ta ur dem ur krukan och se så att inga snigelägg finns där.

Det finns många sätt att bekämpa dessa på, här nedan kommer några alternativ:

Gå ut tidigt på morgonen eller sent på kvällen och plocka eller klipp av huvudet på mördarsniglarna, de är kannibaler och äter sina vänner/släktingar om någon är skadad/död. Om du låter den avklippta ligga kvar en stund kan du gå tillbaka för att plocka fler.

På dina odlingslådor kan du sätta insektsnät i metall eller kopparband som numer finns att köpa i välsorterade handelsträdgårdar.

Sniglar älskar öl, du kan göra en fälla av en glasburk genom att klippa upp locket i mitten, vik ned kanterna häll i öl och skruva på locket. Gräv sedan ned burken så att den endast sticker upp ca 1-2 cm. Tänk på att tömma fällan varje dag annars kommer det inte dofta så gott.

Man kan även använda sig av nematoder som går att köpa på internet.

Tips för april/maj:
• Rå-väck eller blodmjöl mot rådjur.
• Öl eller nematoder mot sniglar.
• Rör om eller fördela om din kompost, titta så att du inte har sniglar där, bekämpa i så fall enligt ovan.
• Tänk på att det kommer en del frostnätter framöver så ni som har ”städat” era trädgårdar redan och bor i zon 3 och högre, var beredd att täcka era rabatter/odlingar.

Marion Strandberg
Trädgårdsmästare
TrädgårdsMakeover®

Skapad 27 april 2017
Uppdaterad 23 mars 2023
Sponsrat