Sveriges Riksbank
Nyhet Bransch 10 januari 2019

Vad händer med räntorna 2019?

I december höjde Riksbanken räntan till -0,25 % Det var den första höjningen på 7 år. Flera storbanker var snabba med att följa efter och justera de egna listräntorna. Vad betyder det för bolåneräntorna framöver och kan vi vänta oss fler höjningarna? I dagarna kom det penningpolitiska protokollet som ger fler ledtrådar.

<< Tillbaka till nyhetsbrev

Så kom den då, räntehöjningen som det spekulerats om så länge men som uteblivit under lång tid. Svenskarna, och bostadsmarknaden, har sedan länge vant sig vid ett unikt och vad många skulle beskriva som ett extremt ränteläge. Av alla de faktorer som drivit på prisutvecklingen under de senaste åren borde det inte råda något tvivel om att det är den låga reporäntan som bidragit mest till de senaste årens prisutveckling. För ett par dagar sedan släpptes det penningpolitiska protokollet, som visar Riksbanksdirektionens sex ledamöters resonemang och position inför beslutet. Fem av sex ledamöter röstade för en höjning. En av ledamöterna, Per Jansson, reserverade sig för beslutet och ställde sig inte heller bakom räntebanan som presenterades i den penningpolitiska rapporten.  Den prognosen ger att nästa höjning sannolikt sker under andra halvåret 2019. Bankernas chefsekonomer ger olika bud om hur de tror att Riksbanken kommer att agera framöver. Robert Boije på SBAB tror att Riksbanken höjer igen i oktober, men pekar också på att räntan faktiskt kan sänkas igen om ekonomin bromsar in mer än väntat.  Anna Breman på Swedbank tippar på september, men påpekar också att det finns viss sannolikhet att Riksbanken skjuter på höjningen till nästa år om konjunkturen bromsar in mer än väntat.

Oavsett vad som sker framöver kan vi vara ganska säkra på att räntenivåerna kommer vara låga även på lite längre horisont. Riksbankens egna räntebana indikerar en räntenivå på 1 procent 2021.

Skapad 10 januari 2019
Uppdaterad 14 mars 2023
Ekonomi