Nyhet Bransch 19 oktober 2017

Skärpt amorteringskrav – slutstriden närmar sig

​​​​​​​Allt tyder på att striden om ett skärpt amorteringskrav nu går in i sin slutfas. Kritiken mot förslaget har varit massiv, och Mäklarsamfundet var snabbt ute med att peka på förslagets potentiellt förödande konsekvenser för förstagångsköpare, unga vuxna och arbetsmarknaden i våra tillväxtregioner.

Finansinspektionen (FI) klubbar förslaget redan den 13 november och FI:s generaldirektör Erik Thedéen har flaggat för att det kan vara ett förslag med ”mindre justeringar”. Därefter måste regeringen godkänna det. Som det ser ut nu är det bäddat för strid. Bland annat Liberalerna har varit tydliga i sin kritik. Tidigare har FI velat att de nya, tuffare reglerna ska införas redan i januari 2018. Det har man nu ändrat till 1 mars 2018.

Det politiska priset för ett skärpt amorteringskrav ökar ju närmare valet vi kommer. Nu kommer tydliga signaler om att utbudet är stort och att affärerna tar längre tid på många marknader. Frågan är om regeringen i detta läge vågar bidra till mer osäkerhet på bostadsmarknaden? Oavsett vilken väg regeringen i slutändan väljer är tyvärr en stor skada redan skedd. Just nu har vi en marknad som präglas av psykologi. En del i den psykologiska effekten är just diskussionen om ett skärpt amorteringskrav och mediernas ständiga spekulationer om bostadsbubblan. Det bidrar till osäkerhet kring de långsiktiga spelreglerna på bostadsmarknaden. Det är varken vad marknaden eller konsumenterna behöver.

Eftersom fastighetsmäklare är den yrkesgrupp som träffar flest bostadskonsumenter kan branschen spela en viktig roll i att berätta om den oro och de frågor som krigsrubriker om skärpt amorteringskrav och bostadsbubblor väcker hos konsumenterna.

Vad får ni höra från kunderna just nu?
Vilka frågeställningar möts ni av från säljare och köpare och vilka råd ger ni?
Hör gärna av er!


Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef  
joakim.lusensky@maklarsamfundet.se

Skapad 19 oktober 2017
Uppdaterad 23 mars 2023
Amorteringskrav