Amorteringskravet slår hårdare mot kvinnor
Nyhet Bransch 17 oktober 2019

Amorteringskravet slår hårdast mot kvinnor

På den dysfunktionella svenska bostadsmarknaden drabbas vissa grupper hårdare än andra. Att kreditrestriktionerna slår hårdare mot de med lägre inkomster än de med kapital och höga inkomster är tyvärr mer regel än undantag. Med en färsk undersökning kan Länsförsäkringar Fastighetsförmedling visa att det skärpta amorteringskravet slår hårdare mot kvinnor.

Med hjälp av data från Svensk Mäklarstatistik och Statistiska Centralbyrån (SCB) kan Länsförsäkringar Fastighetsförmedling visa att kvinnor i genomsnitt behöver spara fyra år längre än män för att få ihop till kontantinsatsen.  Orsaken är helt enkelt att kvinnors genomsnittsinkomst är lägre än mäns. 

I riket tar det i snitt 11 år för män och 15 år för kvinnor att få ihop de 372 750 kronor som krävs för att köpa en genomsnittlig bostadsrätt, förutsatt att de sparar 10 procent av årsinkomsten. I Stockholms län tar det i snitt 15 år för män och 18 år för kvinnor att spara ihop till kontantinsatsen med en sparkvot på 10 procent av årsinkomsten. 

I 15 av 21 län riskerar dessutom de kvinnor som tjänar som genomsnittet att behöva amortera ytterligare en procent av den totala skulden på grund av det skärpta amorteringskravet. Detta är förvisso ett sparande, men ett påtvingat sådant som ökar den månatliga boendeutgiften för en grupp som sammantaget tjänar mindre än män.

Till TT kommenterar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings VD Marcus Svanberg: 
–  ”Även om medianlönen är högre i storstäder är det inte tillräckligt för att kompensera. I Stockholm påverkas både män och kvinnor av amorteringskravet. Men det förvånar mig att det får effekter för kvinnor i så pass många län i landet.”

Läs pressmeddelandet från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling här 
 

Skapad 17 oktober 2019
Uppdaterad 13 mars 2023
Amorteringskrav