Nyhet Bransch 30 juni 2016

Dyrt att flytta från villa till bostadsrätt

För ett medelålders par kan bostadsutgifterna öka från 14 procent till 54 procent om de väljer att flytta från villan till en bostadsrätt i stan, visar en studie genomförd av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. De höga kostnaderna gör att många bor kvar vilket minskar rörligheten på bostadsmarknaden.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har i samarbete med Värderingsdata genomfört en studie där de undersökt inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. I studien tog de fram exempel från olika delar av landet för att visa vilka hushållsekonomiska effekter som uppstår för ett medelålders par vid skifte av boende från villa till bostadsrättslägenhet.

Konsekvenser för samhället
Studien visar att de som planerar att flytta från villa till bostadsrätt kan få avsevärt högre boendeutgifter, från 14 procent till 54 procent. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling skriver i ett pressmeddelande att en anledning till de ökade kostnaderna är flyttskatten som inte tar hänsyn till hur länge säljaren ägt sin bostad. En annan anledning är amorteringskraven. Dessa faktorer gör att allt fler i åldersgruppen 50-64 år väljer att bor kvar i villan, trots att de vill flytta till ett enklare eller mindre boende.

Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, menar att det här får flera konsekvenser för hela samhället.

– Unga familjer med små barn kan inte byta bostad från en bostadsrättslägenhet till en villa eller ett radhus i förorten, eftersom medelålders par inte anser sig ha råd att flytta till exempelvis en bostadsrättslägenhet i de mer centrala delarna i en närliggande stad. Det gör i sin tur att ungdomar har svårt att komma in på bostadsmarknaden - flyttspiralen stannar helt enkelt av.

Ökade räntenivåer
I studien redovisas även kostnadsexempel om räntenivån skulle stiga med 4 procentenheter. Resultaten visar att hushållen skulle få betydligt mindre kvar i plånboken varje månad.

I ett av exemplen där ett medelålderspar flyttar från en villa i Vikingstad i Linköpings kommun till en bostadsrätt i centrala Linköping ökar boendeutgifterna från 14 procent till 41 procent av hushållets disponibla inkomst. Om de bor kvar i villan har de 36 924 kronor kvar att leva på och vid en flytt till bostadsrätt skulle de ha 26 241 kronor kvar. Men ökade räntenivåer skulle utgifterna öka från 19 procent till 56 procent, då skulle pengarna som är kvar att leva på minska från 34 591 kronor (villa) till 18 713 kronor (bostadsrätt).

Läs Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings pressmeddelande här:
http://www.lansfast.se/nyheter/dyrt-att-flytta-for-aldre-och-nya-amorter...

Läs undersökningen i sin helhet här:
http://www.lansfast.se/media/1673/rapport-1-juni-inlasningseffekter-pa-b...

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 30 juni 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Rörlighet