Nyhet Bransch 14 juni 2018

Unga stängs ute från bostadsmarknaden – tjänar för lite

För de flesta unga under 30 år i landets 20 största kommuner är dörren för att komma in på bostadsmarknaden stängd, visar en kartläggning från SBAB. Orsaken? De tjänar för lite.

– Sammanställningen visar med nedslående tydlighet att de unga som ska in på bostadsmarknaden har det väldigt svårt, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB till SvD.

Trots disciplinerat sparande för att få ihop kontantinsatsen till en etta på 30 kvadrat har många unga svårt att få ett bostadslån. Bankens tuffa kreditregler gör att medellönerna inte räcker till, visar SBABs sammanställning.

En hel generation stängs ute från bostadsmarknaden för att de inte har råd. En kvinna, 25–29 år med genomsnittslön, kan inte få bostadslån i någon av landets 20 största kommuner. För en man i samma ålder, med en genomsnittslön, kan få bostadslån i endast tre av de 20 kommunerna – Västerås, Borås och Sundsvall.

– Det är ett flerdimensionellt problem att de unga inte kommer in på bostadsmarknaden, en egen bostad är ett steg på vägen mot att bli vuxen. Situationen för de unga leder till segregation, där de som har turen att ha föräldrar med ekonomiska resurser kan få hjälp. Övriga står utan både hjälp och egen bostad, säger Claudia Wörmann i ett pressmeddelande.

Kartläggningen baseras på vad en etta kostar enligt Booli, vad kontantinsatsen behöver vara och vad som krävs i inkomst för att klara omkostnader som lån och amortering och hålla sig inom kvar-att-leva-på-kalkylen. Löneuppgifterna har hämtats från SCB:s statistikdatabas och avser 2016 års medellöner. SBAB har delat upp statistiken på unga kvinnor och män i åldersgruppen 25 till 29 år.

– Man ska ju klara ett stresstest för att få låna, och då blir resultatet så här. Det är faktiskt mycket svårt för unga att låna till bostad i långt fler kommuner än vår genomgång visar, säger Claudia Wörmann till SvD.

Läs mer om SBAB:s kartläggning här.

Skapad 14 juni 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Unga på bostadsmarknaden