Nyhet Bransch 24 maj 2017

Så vill unga bo 2017

Nyligen släppte SBAB sin återkommande undersökning "Så vill unga bo" där frågor om boende ställs till svenskar mellan 18-26 år. Undersökningen ger en bild av den tuffa svenska bostadsmarknaden där unga har det särskilt svårt.

Var tredje person (34%) i undersökningen uppger att de bor hemma. I framtiden vill 35% bo i bostadsrätt, 32% i villa och 22% i hyreslägenhet med förstahandskontrakt. Viljan att själv äga sitt boende är alltså stor bland dagens unga. För att den möjligheten ska bli verklighet krävs idag ett bosparande eller hjälp från föräldrarna. Oftast krävs faktiskt både och. Trots att andelen som sparar till egen bostad ökar, så räcker det inte för de unga som ger sig in i det ägda beståndet. Nästan var fjärde uppger att en förälder eller annan släkting hjälpt till vid köpet.

Staten kan och bör göra det enklare för alla unga att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden, något som idag i allt för hög grad är beroende av föräldrarnas ekonomiska situation. Ett förslag som ofta förs fram i debatten är att införa subventionerat bospar enligt norsk modell. När får vi se ett svenskt bospar? 

Läs mer:
”Så vill unga bo”
Rapport från SBAB, 2017-05-08

Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef
Mäklarsamfundet

Skapad 24 maj 2017
Uppdaterad 23 mars 2023
Unga på bostadsmarknaden