Co-living
Nyhet Bransch 12 mars 2020

Co-living på utelistan – Sveriges unga vill äga sitt boende

Om man ska tro en färsk undersökning från Byggföretagen så är kollektivboende och co-living inte så attraktivt bland unga som det ofta hävdas. Drömmen är att äga sitt framtida boende.

Det skriver Fastighetstidningen, som är en av många kanaler som uppmärksammat Byggföretagens (f.d Sveriges Byggindustrier) färskaste rapport baserad på en attitydundersökning gjord av Novus.

Undersökningen har gjorts på ungdomar i åldern 18 till 25 år och den allra tydligaste insikten man kan utröna är faktumet att ungdomar faktiskt vill äga sitt eget boende och att villadrömmen är fortsatt stark.

På 10 års sikt vill 71 procent av de tillfrågade bo i villa eller radhus. Inte lika många, 19 procent, vill helst bo i bostadsrätt. Och det är bara fem procent som ser hyresrätten som det bästa alternativet om tio år, skriver Fastighetstidningen.

När det kommer till andra boendeformer, till exempel co-living, är intresset svalt och nämnda exempel ligger på endast 2%.

– Här ser vi ett behov av bostadspolitiska reformer för att stärka ungas möjligheter att ta sig in på den ägda marknaden, säger Anna Broman till Fastighetstidningen.

Läs hela artikeln här.
 

Skapad 12 mars 2020
Uppdaterad 8 mars 2023
Unga på bostadsmarknaden