Unga svårt på bostadsmarknaden
Nyhet Bransch 27 februari 2020

Tankesmedjan Fores slår ett slag för unga på bostadsmarknaden

Att unga har det svårt på bostadsmarknaden, det är ingen nyhet. Hårda amorteringskrav och ”kvar att leva på”-kalkyler gör att många stängs ute från möjligheten att köpa ett eget boende och tvingas inte sällan att hyra i andrahand eller ibland till och med i tredjehand, ofta till höga priser.

Mäklarsamfundet ser det här som ett stort problem som dessutom slår över till andra samhälleliga frågor, till exempel gällande arbetsliv och kompetent rekrytering. Därför är många av punkterna i vårt bostadspolitiska program riktade mot just unga, till exempel förslagen om hyrköp, startlån och bospar. Vi är därför också glada över Tankesmedjan Fores debattartikel i GP, som sätter fingret på problemen som finns.

”Den svenska bostadsmarknaden fungerar väl för hushåll som är sammanboende eller har höga månadsinkomster. Men höga bostadspriser och högt ställda krav för att låna pengar utestänger många unga. I åldersintervallet 20-34 år har enbart 18 procent en lön som räcker för att köpa en nybyggd etta. Därutöver krävs även en kontantinsats på 15 procent, vilket många unga saknar”, skriver Lina Cronquist och Andreas Bergström i GP.

Därefter listar skribenterna ett par förslag som i många led sammanfaller med våra egna önskningar, så läs artikeln, begrunda och dela vidare om ni också vill se konkreta åtgärder som faktiskt kan hjälpa unga att få sin första bostad.

Läs artikeln här
 

Skapad 27 februari 2020
Uppdaterad 8 mars 2023
Unga på bostadsmarknaden