Nyhet Bransch 23 november 2017

22 år att spara ihop till kontantinsatsen

För en person i åldern 25-30 år kan det ta upp till 22 år att spara ihop kontantinsatsen för att kunna köpa en centralt belägen lägenhet i en av Sveriges 10 största städer. Det visar en sammanställning från Mäklarhuset.

13 år, så lång tid skulle det ta för en person som jobbar inom vård och omsorg att spara ihop till kontantinsatsen för en lägenhet i centrala Uppsala. I Norrköping skulle det ta 7 år för en person inom samma yrkesgrupp att spara ihop till kontantinsatsen och i Stockholm skulle det ta upp till 22 år.

Det visar en sammanställning från Mäklarhuset. De har med hjälp av statistik från Statistiska Centralbyrån och Mäklarstatistik undersökt möjligheterna för fyra yrkesgrupper i åldern 25–30 år att köpa en liten bostad, max 30 kvm, i cityläge i Sveriges tio största städer.

Många unga skulle klara boendekostnaden även vid väsentligt högre räntenivåer, visar undersökningen. I fem av tio städer utgör boendekostnaden, vid fem procents ränta, max en tredjedel av hushållens disponibla inkomst. Men det är bolånetaket som hindrar många unga att komma in på bostadsmarknaden, menar Mäklarhusets VD Erik Wikander.

– Hundratusentals unga står utan egen bostad. Vår undersökning visar att de har råd med ett eget boende, till och med i storstädernas citylägen. Problemet är att bolånetaket slår undan benen för unga som saknar ett stort eget sparande. För de som inte har föräldrar som hjälper blir det svårt att köpa något eget, vilket vi också påpekat genom tidigare undersökningar där hela 77 procent av de svarande föräldrarna ansåg sig känna ett ekonomiskt ansvar att hjälpa sitt barn att köpa egen bostad, säger Erik Wikander.

Läs pressmeddelandet från Mäklarhuset här.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 23 november 2017
Uppdaterad 22 mars 2023
Unga på bostadsmarknaden