Nyhet Bransch 21 december 2017

Tio i topp - här är årets mest klickade artiklar

Först och främst vill jag tacka er som läser vårt nyhetsbrev! Vår ambition är att nyhetsbrevet Fastighetsmäklaren ska vara branschens bästa och mest relevanta nyhetskanal och informationskälla. Nyhetsbrevet är ett effektfullt verktyg som hjälper oss nå ut och måna om relationen till våra medlemmar, till branschen och till övriga med intresse för våra frågor.

Jag har sammanställt en topp 10-lista över de artiklar i vårt nyhetsbrev som fick flest klick under 2017. Här är de artiklar som lockade mest:

1. Bostadsbubblan – finns den?
De senaste årens historiskt höga prisutvecklingstakt på bostäder har lett till ett intensivt intresse för bopriserna. Alla tecken ska tolkas. Minsta lilla prisjustering ses som en signal om en stor förestående krasch. I oktober 2017 skrev Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Joakim Lusensky en artikel där han analyserar mediernas rapportering och svarar på den eviga frågan – har vi en bostadsbubbla?

2. Hallå där Mecklarna!
Den 1 februari 2017 dök det upp ett konto på Instagram med memes inspirerade av fastighetsmäklares vardag. Vilka som står bakom Instagram-kontot Mecklarna är hemligt. Allt vi vet är att det sköts av två mäklare som jobbar på ett svenskt mäklarföretag. Nyfikenheten blev olidlig och i september 2017 kontaktade vi Mecklarna för att försöka få reda på mer.

3. Avslutad Hemnetaffär ger omedelbart medlemsnytta
I mitten av december 2016 blev det klart att General Atlantic, i partnerskap med ett konsortium bestående av investerarna Pierre Siri, Henrik Persson och investerare i investmentbolaget Merro, blev nya ägare av bostadssajten Hemnet. Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet behöll minoritetsposter i Hemnet. Hemnetaffären innebar ett väsentligt tillskott till de tidigare ägarnas kassor och såklart ville ni läsare veta vad Mäklarsamfundet skulle göra med pengarna.

4. Försäljning med förlust
Det osäkra marknadsläget på bostadsmarknaden har gjort att många börjar fundera på vad som gäller om man måste sälja sin fastighet med förlust. Mäklarsamfundet har med hjälp av information från Skatteverket sammanfattat kort hur man räknar ut skattereduktion vid förlust, kapitalvinstskatt och uppskov. 

5. Skärpt amorteringskrav – slutstriden närmar sig
Amorteringskrav, amorteringskrav, amorteringskrav. Ett ord som förekommit extremt mycket under de senaste 3 åren. I oktober redogjorde Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Joakim Lusensky kort om läget kring införandet av ett skärpt amorteringskrav.

6. Marknadsläget, “mäklarkrisen” och möjligheterna
I början av december kunde man, i ett stort uppslag i Svenska Dagbladet, läsa om “Mäklarkrisen”. Med en tydligt Stockholmsfokuserad vinkel var undertonen uppenbar: nu stundar svåra tider för fastighetsmäklarbranschen. I en artikel breddar Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Joakim Lusensky perspektivet och menar att det kanske finns fördelar med att vi är på väg mot en mer normal marknad.

7. Trots stark kritik – ja till skärpt amorteringskrav
Och den 30 november meddelande regeringen att de säger ja till förslaget om ett skärpt amorteringskrav, detta trots stark kritik från fastighetsmäklarbranschen.

8. ”Skjuter sig själva i foten”
För två år sedan intervjuades mäklarstudenten Mathilda Lundgren. I början av september ringde vi upp henne för att fråga om hur hennes första år som fastighetsmäklare har varit, vad hon har för tips till de nya mäklarna som kommer in i yrket och hur hon ser på branschens utmaningar.

9. Mäklare varnad för agerande utanför sin begränsade fullmakt
I varje nyhetsbrev har vi med en artikel från någon av Mäklarsamfundets jurister. Artiklarna är mycket uppskattade av våra medlemmar. På nionde plats i listan hamnar en text där förbundsjurist Mats Sjöquist redogör omständigheterna kring ett fall där en mäklare blev varnad för att ha agerat utanför sin begränsade fullmakt.

10.  Skärpt amorteringskrav sätter regeringen i svår sits
Skulle regeringen godkänna Finansinspektionens förslag på skärpt amorteringskrav? Spänningen var olidlig. I en artikel från den 16 november sammanfattar Joakim Lusensky den kritik som Mäklarsamfundet framfört i olika sammanhang gällande förslaget om skärpt amorteringskrav.

Under 2018 kommer vi fortsätta leverera branschens bästa och mest relevanta nyheter!

Men vi vill gärna ha din input! Finns det något ämne som du vill att vi skriver mer om eller som vi missat? Välkommen att höra av dig till mig med idéer, synpunkter eller reflektioner på caroline.berg@maklarsamfundet.se.

Glöm inte att kolla in våra tidigare nyhetsbrev! Där finns massor av intressanta artiklar från bland annat våra jurister. 

God jul och gott nytt år!

Caroline Berg
Redaktör
Mäklarsamfundet

Skapad 21 december 2017
Uppdaterad 22 mars 2023
Klicktoppen