Nyhet Bransch 1 november 2018

Halloweenspecial: 7 av de kusligaste bostadsannonserna någonsin

Välkommen till denna ljudisolerade och dammiga krypta, skapt i tidig gotisk stil och nära till både gravgårdar och dunkla skogar. Med glödlampor som sätts igång och stängs av helt av sig själva och rapporter om förvridna skepnader som manifesterar sig i rummens allra mörkaste vrår, kommer du spara energi och dessutom aldrig behöva känna dig ensam. Självklart återfinns denna ljuvliga horrör långt under jorden, utan varken morgon- eftermiddags- eller kvällssol.

Det låter kanske som en osannolik bostadsannons, men ibland är det som det gamla talesättet; en bild säger mer än tusen ord – och några bostäder fullkomligt skriker självspelande pianon och nattliga seanser. Här är de sju kusligaste bostadsannonserna någonsin.

1. Det övergivna huset

1_overgivnahuset.jpg
Källa: Freaktography, freaktography.com

Tro det eller ej, för ett par år sedan så såldes – enligt Urban Exploration-fotografen  på Freaktography som tagit bilden – denna skräckens pärla någonstans i den amerikanska södern. Den enorma fördelen med övergivna hus är förstås att de ofta kommer möblerade, medan nackdelen förmodligen kan vara en gnagande oro över vad det var som fick de förra ägarna att omedelbart lämna bostaden och funderingar som huruvida det där gälla flickskrattet från källaren faktiskt var på riktigt eller bara inbillning.


2. Dockhuset

2_dockhuset.jpg
Källa: Diana Power RE/MAX Fine Properties

Spooky Mannequin House, beläget i Texas, är en klassiker i sammanhanget – en slags skräckhusens Odysseus som dök upp på marknaden någon gång i fjol. Skräckstämpeln finns där med all rätt, tycker vi. För visst är det något lågmält kusligt och kufigt över att inreda sin enorma herrgård med dockor? Dockor som ständigt bevakar dig i sovrum, badrum och till och med barndockor i taket (Trainspotting-fans kan ställa sig i kön till närmaste psykiatriker). Vem vet vad som händer när du släckt lamporna?


3. Skräckkryptan

3_skrackkryptan.png
Källa: Loveylisting / realtor.com (borttagen)

Ibland är det helt enkelt bara svårt att förstå saker och ting. Denna, också amerikanska, bostadsannons till exempel. Visserligen vore den något logisk om den var upplagd av Edgar Allan Poe & Partners, men nu råkar det bara vara en helt vanlig fastighetsmäklare som någonstans tänkt att ”ja, klart vi fotar det mordiska hemoglobindoftande dödsrummet i källaren”, ”nej, vi behöver inte ta bort sarkofagen eller den kanske inte evigt vilande dödsprästen i hörnet”, ”ja, ett förruttnat drakhuvud över soffan fungerar bättre än ett par fräscha tulpaner eller ett par inbjudande doftljus” och ”nej, vi behöver inte använda en proffsfotograf för det här – en suddig bild förstärker väl den där lustfyllda och rogivande känslan av annalkande död och evig ensamhet?” Eventuella spekulanter avrådes…


4. Sorgehuset

4_sorgehuset.jpg
Källa: Camilla Claesson/Husfoto

Förhöjda och osannolika hus från den amerikanska södern i all ära, men det finns faktiskt hus som berättar riktiga, tunga historier också. Det här är till exempel ett hus i de värmländska skogarna som enligt Leva & Bo har stått orört (men till salu!) i flera år. Närmare bestämt sedan dess förra ägare gick bort. Något som man ständigt blir påmind om, i och med att gamla dagstidningar tydligen ligger kvar framme och till och med tvätten hänger kvar på tvättlinan. Hade du vågat flytta in?


5. Predator-huset i Kalmar

5_predator.jpg
Källa: Bruno Basic / Pontuz Löfgren AB

Den här villan i Kalmar tog nätet med storm för några år sedan och ledde till enormt många klick och förvånade blickar. Även om det förstås är given kandidat för instagramkontot @snubbarinreder, så är det ju dessutom faktiskt listans kanske minst läskiga hus och egentligen ganska ballt. Men vem vet? När den nya ägaren kommer hem från jobbet en trött, kall och mörk januarikväll och möts av det enorma monstret i hallen kanske en bekantskap med en viss Arnold Schwarzenegger hade känts önskvärd.


6. Den mystiska hyresgästen

6_mystiska_hyresgasten.png
Källa: Faksimil Twitter

Här är en bostadsannons som cirkulerade på sociala medier för ett tag sedan. Den väckte uppmärksamhet för att huset som såldes, minst sagt, var något av ett ruckel. Allra minst inbjudande var kanske de enorma fuktskadorna i taket. Annonsen gav också något av en lärdom för bostadsköpare världen över – lusläs alltid objektsbeskrivningen. För även om märkligheter kanske inte alltid är så pass uppenbara som här, så kanske gastar och andars närvaro ibland nämns mellan raderna.


7. 666m² med djup brunn och knarrande dörrar

7_666.jpg
Källa: Erasweden. Fotograf: Lisa Lövgren Ränne

En villa med 66 rum och kök, 666m² boarea och 6 666m²  tomtarea som enligt säljaren ”enbart visar sin sanna prägel under just alla helgons natt” är kanske precis vad ni, nattens mäklare och läsare av denna text, söker efter. Nu är ni dock någon dag sent ute, men nästa år kanske ni kan hålla utkik efter vad det finns för härliga monstervillor där ute i de svenska bygderna.

Skapad 1 november 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Köpa och sälja