Nyhet Bransch 19 februari 2015

Skarpt tonläge kring lockpriser

Under den gångna veckan har tidningen Dagens Industri publicerat en rad artiklar på temat ”Di granskar lockpriserna på bostäder”. Granskningen bottnar dels i de hundratals samtal som inkommit från ilskna och frustrerade konsumenter till Mäklarsamfundets Kundombudsman, och dels i den otydlighet som i konsumenternas ögon råder kring fastighetsmäklarnas olika prissättningsmodeller och värderingar av bostäder.

I den första artikeln i måndags låg fokus på att den stora bostadsbrist som råder i delar av landet både eldat på prisutvecklingen och gjort att prissättningen ofta hamnar snett, många upplever att ”lockpriserna är tillbaka”. När konsumenterna upplever att det råder en systematik kring lockpriser blir de så klart både arga och frustrerade, eftersom de upplever att spelreglerna på bostadsmarknaden är otydliga.

– Någonting verkar ha hänt i början på året, enbart i januari har det inkommit ett hundratal samtal från konsumenter som upplever att det råder systematiska lockpriser på bostadsmarknaden, säger Ingrid Eiken, VD för Mäklarsamfundet, till Dagens Industri.

Detta gör att det också finns en viss oro för hur prisstatistiken kommer att se ut under de kommande månaderna, Mäklarsamfundet följer upp skillnaden mellan det så kallade ”ut- och slutpriset”, och där ser vi nu att problem med prissättningen inte längre är ett storstadsfenomen så som det var 2011 när initiativet till Accepterat pris togs. Tvärt om – störst skillnad mellan ut- och slutpris återfinns i den senaste statistiken i exempelvis Karlstad och Gävle, orter som erbjuder högre utbildning och därför har relativt sett hög inflyttning.

Självklart kan en delförklaring till att konsumenterna upplever att det utannonserade priset inte är realistiskt återfinnas i marknaden. Ett extremt lågt utbud och vansinnigt tryck på de få objekt som väl finns ute gör att det kan vara svårt att hänga med i prisutvecklingen, även för mäklarna. Det underlättar inte heller att fler objekt än någonsin inte annonseras ut alls eller plockas bort från exempelvis Hemnet innan den öppna visningen sker, som ett resultat av det hårda trycket.

Trots detta borde fastighetsmäklarna vara bättre på att pricka rätt.

– Jag vet att mäklarna kan det här, de kan bättre. Jag tycker att man har oerhört mycket att vinna i sin expertroll att värna kring värderingen. Samtidigt kan vi inte styra de enskilda mäklarna, vi kan bara mana till rättning och bättring, säger Ingrid Eiken.

Mäklarsamfundets hållning är konsekvent – ingen vinner på att lockpriserna kommer tillbaka, att ligga rätt i sin värdering är en stor del av den expertis som konsumenterna betalar för. Det är upp till den enskilde mäklaren att i varje enskild affär stå upp för rättvisande värderingar. Detta i kombination med den lagstiftning som finns på området borde ligga till grund till ett omtag för hela branschen – det handlar om förtroende i grund och botten.

Konsumenten ska alltid vara i fokus, och därför välkomnar vi den här granskningen och tar konsumenternas ilska och frustration på största allvar. Som bransch måste vi hela tiden fråga oss vad konsumenterna vill ha och hur vi går konsumenterna till mötes. Konsumentmakten har aldrig varit så stark som nu, och allt tyder på att den växer ytterligare eftersom det aldrig har varit så lätt som konsument att skaffa sig information som nu.

Vi på Mäklarsamfundet kommer givetvis att fortsätta följa utvecklingen, och vi tycker att det är positivt att flera medlemmar hört av sig till oss under hösten och i början på det här året för att adressera frågan. Ett steg i att uppmärksamma detta är att vi anordnar ett BostadsForum på tema ”Prissättning på en bostadsmarknad i obalans” i slutet på mars, håll utkik efter datum. Där ska vi försöka ge den större bilden, både bakgrunden till varför bostadsmarknaden ser ut som den gör och vilka krav det ställer på de aktörer som är verksamma på den. Förhoppningsvis kan vi utifrån det sedan hjälpas åt att staka ut vägen framåt.

Varmt välkommen att höra av dig om du har andra idéer eller inspel!

Josefine Uppling
Analys och kommunikationschef
Mäklarsamfundet

______________________________________________________________

Vill du läsa artiklarna från Dagens Industri hittar du dem här:
Del ett: http://www.di.se/artiklar/2015/2/16/lockpriserna-ar-tillbaka/
Del två: http://www.di.se/artiklar/2015/2/17/maklare-stammer-in-i-kritiken-mot-lo...
Del tre: http://www.di.se/artiklar/2015/2/18/hogre-pris-pa-hemlig-bostadsmarknad/

Här kan du läsa Ingrid Eikens svar till Dagens Industris läsare, livechatt den 18 februari:
http://www.di.se/artiklar/2015/2/18/sa-svarade-ingrid-eiken-pa-lasarnas-...

Skapad 19 februari 2015
Uppdaterad 28 mars 2023
Lockpris