Ny transaktionsbekräftelse i Tambur
Nyhet Bransch 3 juni 2021

Ny transaktionsbekräftelse i Tambur

Snart lanseras möjligheten att lämna kompletta transaktionsbekräftelser i Tambur som återspeglar samtliga betalningar som upptagits i likvidavräkningen och utvisar vilka banker som medverkat.

Som vi tidigare berättat kommer du snart att kunna få ut nya, kompletta transaktionsbekräftelser som återspeglar samtliga betalningar som upptagits i likvidavräkningen. Framgent kommer två transaktionsbekräftelser att publiceras när köparens bank är klar med tillträdet. En till säljaren och en till köparen med information för respektive part. I säljarens transaktionsbekräftelse kommer samtliga transaktioner såsom lån- och överskottslikvid att specificeras.

Att det av bekräftelserna även framgår vilka banker som medverkat är minst sagt rimligt och framstår närmast som en självklarhet kan tyckas. Uppgiften om vilken bank köparen valt för sin finansiering omfattas dock av banksekretess hos köparbanken och det behövs därför att din köpare lämnar sitt medgivande till att uppgiften lämnas ut till säljaren och att du också bekräftar detta i Tambur. Medgivandet måste inhämtas skriftligen genom påskrift av ett formulär som tagits fram av bankerna. Det krävs även att du signerar ett generellt sekretessförbindelseavtal med bankerna. 

Det kanske låter krångligt, men formuläret för köparens medgivande finns att ladda ner i Tambur och för att göra detta nya arbetsmoment något enklare, kommer det även inom kort finnas tillgängligt i de flesta mäklarsystem. 

Vad gäller sekretessförbindelsen behöver den signeras vid ett tillfälle och gäller för mäklaren/assistenten gentemot samtliga banker som använder Tambur. Denna sekretessförbindelse finns tillgänglig att läsa och signera under ”Mitt konto” i Tambur. Signeringen sker med Bank-id.

På Tillträdesfliken i Tambur kommer det sedan finnas en ny kryssruta där du som mäklare/assistent kryssar för när köparen givit sitt medgivande till att visa sin banks identitet på säljarens transaktionsbekräftelse. Checkrutan är inaktiv (utgråad) till dess att ett signerat sekretessavtal finns under ”Mitt konto”. Säljarens transaktionsbekräftelse visar köparbankens namn när mäklare/assistent markerat att medgivande har lämnats. 

Några nya moment med andra ord, men som tidigare sagts, som vi hoppas är väl värda. 

Skapad 3 juni 2021
Uppdaterad 24 februari 2023
Tambur